Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ο ναρκισσισμός βλάπτει σοβαρά την ανδρική υγεία

Bookmark and Share


Είναι γνωστό ότι ο ναρκισσισμός δεν κάνει καλό στις σχέσεις. Τώρα αποδεικνύεται ότι είναι επίσης επιβλαβής για την υγεία, τουλάχιστον των ανδρών. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που επιδεικνύουν
αρνητικές ναρκισσιστικές τάσεις εμφανίζουν υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο...κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.Ο κίνδυνος φαίνεται μάλιστα να είναι ανάλογος της «έντασης» του φαινομένου: όσο πιο έντονες είναι οι ναρκισσιστικές τάσεις ενός άνδρα, τόσο περισσότερο αυξημένη είναι η έκκριση κορτιζόλης ως αντίδραση ακόμη και σε συνηθισμένες, καθημερινές καταστάσεις. Αντιθέτως οι γυναίκες δεν παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Το τεστ του νάρκισσου

Όπως αναφέρει το Βήμα, ερευνητές των πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και της Βιρτζίνια εξέτασαν τις επιπτώσεις του ναρκισσισμού στον ανθρώπινο οργανισμό με «δείκτη» την κορτιζόλη, μια ορμόνη που εκκρίνεται όταν αισθανόμαστε κάποια απειλή και η οποία συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα επίπεδα κορτιζόλης 106 εθελοντών (79 γυναικών και 27 ανδρών) ενώ τους υπέβαλλαν σε ένα ερωτηματολόγιο που «μετρούσε» τις ναρκισσιστικές τάσεις τους.

Το ερωτηματολόγιο αυτό, το οποίο είναι γνωστό ως «Narcissistic Personality Inventory», ελέγχει πέντε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Κάποια από αυτά – όπως π.χ. η υπέρ το δέον αυξημένη αυτοεκτίμηση, οι ηγετικές τάσεις και η αυτάρκεια – κρίνονται ως σχετικά θετικά. Δυο όμως – η τάση κάποιου να θεωρεί ότι δικαιωματικά του ανήκουν τα πάντα και η τάση να εκμεταλλεύεται τους άλλους – θεωρούνται αρνητικά.

Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «PLoS One», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους άνδρες οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από έντονες ναρκισσιστικές τάσεις, και ιδιαίτερα σε όσους επεδείκνυαν τα δυο «αρνητικά» χαρακτηριστικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης ήταν κατά 2,5 φορές πιο αυξημένα από το φυσιολογικό. Αντιθέτως στις γυναίκες, ακόμη και όταν επεδείκνυαν έντονο ναρκισσισμό, η αύξηση της κορτιζόλης ήταν μηδαμινή.

Η διαφορά ανδρών-γυναικών

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν μέσω ποιου ακριβώς μηχανισμού η συγκεκριμένη «έκφραση» του χαρακτήρα επιδρά στον οργανισμό και πολύ περισσότερο γιατί φαίνεται να επηρεάζει μόνο τους άνδρες και όχι τις γυναίκες. Μια υπόθεση είναι ότι ο ναρκισσισμός αλληλεπιδρά με ορισμένες πλευρές του ρόλου των ανδρών, όπως π.χ. η αλαζονεία ή οι κυριαρχικές τάσεις.

«Πιστεύουμε ότι ίσως υπάρχει κάποιο είδος εξαιρετικά τοξικής σχέσης ανάμεσα στο να είναι κανείς άνδρας και να αισθάνεται ταυτόχρονα ότι απειλείται η αρρενωπότητά του ή η ανδρική του ταυτότητα» δήλωσε η Σάρα Κόνραθ, επικεφαλής της μελέτης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ναρκισσισμός εκτός του ότι, όπως έχουν αποδείξει προηγούμενες μελέτες, δυσκολεύει τις σχέσεις με τους άλλους φαίνεται τελικά ότι έχει και επιβλαβείς επιπτώσεις για τον οργανισμό. Αυτό κρίνεται από τους ερευνητές ως ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, όπως τονίζουν, ειδικά τα άτομα που χαρακτηρίζονται από ναρκισσιστικές τάσεις είναι τα τελευταία τα οποία θα ζητήσουν στήριξη σε οποιοδήποτε πρόβλημά τους – ακόμη και υγείας.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι ιδιαίτερα αυξημένος γιατί κάποιος ο οποίος παραδέχεται ότι πιέζεται θα αναζητήσει βοήθεια, αυτοί όμως δεν θα το κάνουν» υπογράμμισε η κυρία Κόνραθ. «Είναι λυπηρό ότι πρόκειται για μια ομάδα η οποία δεν θα ζητήσει βοήθεια ακόμη και όταν τη χρειάζεται».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.