Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά ένα μήνα!

Bookmark and Share

Έναν έξτρα μήνα... καλοκαίρι θα έχει η Ελλάδα ως το 2100, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών!
Το καλοκαιράκι στη χώρα μας θα «πιάνει» και
Νοέμβριο, καθώς, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο αριθμός των θερμών ημερών του έτους αναμένεται να αυξηθεί κατά 40 ημέρες στην ηπειρωτική Ελλάδα ως το τέλος του 21ου αιώνα, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια περίοδο θα αυξηθούν σημαντικά στη δυτική Ελλάδα οι ημέρες με δυσφορία, καθώς και τα 24ωρα που θα απαιτούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για ψύξη.

Κίνδυνος πυρκαγιών

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και η περίοδος ξηρασίας επιμηκυνθεί τόσο πολύ, αναμένεται να ανέβει σημαντικά και ο βαθμός κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών στην Ελλάδα. «Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων κ την επικράτηση ξηρότερων συνθηκών. Η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970»

Οι εκτιμήσεις των ερευνητών του Αστεροσκοπείου προκύπτουν από συνδυασμό ιστορικών κλιματικών δεδομένων και προσομοιώσεων διάφορων μοντέλων. Με βάση τα στοιχεία που έχουν οι ερευνητές, η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει τον έναν βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, κυρίως στα αστικά κέντρα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.