Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

10 καθημερινοί τρόποι για να γίνουμε πιο υγιείς

Bookmark and Share

Η γνωστή δικαιολογία «δεν υπάρχει χρόνος» παύει να ισχύει. Πλέον, 10 λεπτά (ίσως και λιγότερα) αρκούν για να γίνουμε πιο υγιείς.


Σύμφωνα πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων, θυσιάζουν τη μία υγιεινή δραστηριότητα για χάρη κάποιας άλλης. Για παράδειγμα, για 10 επιπλέον λεπτά για την προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος, συχνά «δανείζονται» από το αντίστοιχο 10λεπτο της γυμναστικής. Μήπως υπάρχει τρόπος να τα προλάβουμε όλα;

Σε ένα λεπτό: Γελάστε

Τα 60 δευτερόλεπτα γέλιου είναι το μόνο, που χρειάζεται ο οργανισμός για να απελευθερώσει ενδροφίνες (γνωστές ως οι ορμόνες anti-stress) και να χαλαρώσει τους μυς. Αν μάλιστα καταφέρετε να κάνετε το γέλιο καθημερινή σας «ασχολία», τότε σταθεροποιείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποκτάτε υγιή ροή του αίματος και ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Σε δύο λεπτά: Πείτε ευχαριστώ

Η έκφραση ευγνωμοσύνης, ένα απλό «ευχαριστώ», όχι μόνο θα δώσει χαρά σε εκείνον που θα το ακούσει, αλλά θα προσφέρει πραγματική υγεία σε εσάς που θα το πείτε. Η ευγνωμοσύνη αυτή μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, σύμφωνα με μια μελέτη του 1995, ενώ παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγεί σε καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο και μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης.

Σε τρία λεπτά: Φτιάξτε ένα αβγό

Τα αβγά έχουν την κακή φήμη, ότι προκαλούν χοληστερίνη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Αντίθετα, η θρεπτική αξία του αβγού είναι μοναδική. Είναι πλούσια πηγή χολίνης, ενός παράγοντα δηλαδή του συμπλέγματος της βιταμίνης Β, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να αποτρέψει προβλήματα στην καρδιά.

Ένα αυγό για πρωινό μάλιστα, έχει αποδειχθεί, ότι ενισχύει την απώλεια βάρους, κρατώντας τον οργανισμό μακριά από λιγότερο θρεπτικά σνακ.

Σε τέσσερα λεπτά: Πάρτε βαθιές αναπνοές

Δεν χρειάζεται να είστε «μυημένος» στη γιόγκα και τον διαλογισμό για να καρπωθείτε τα οφέλη μιας βαθιάς αναπνοής. Όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να αφιερώσετε μερικά λεπτά για να αναπνεύσετε από τη μύτη μετρώντας μέχρι το τρία, να κάνετε μία παύση και έπειτα να εκπνεύσετε, μετρώντας πάλι μέχρι το τρία. Η ηρεμία και η γαλήνη που θα αισθανθείτε είναι σωτήριες για την υγεία σας, ειδικά σε περιπτώσεις καρδιακών νοσημάτων.

Σε πέντε λεπτά: Δοκιμάστε ένα μίνι πρόγραμμα γυμναστικής

Εάν όντως δεν έχετε διαθέσιμο αρκετό χρόνο για να γυμναστείτε, μόλις πέντε λεπτά αρκούν για να επωφεληθεί η υγεία σας και να ενισχυθεί ο μεταβολικός σας ρυθμός. Και αν νομίζετε, ότι δεν προλαβαίνετε τίποτα μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών, πάρτε μία ιδέα από τις εναλλακτικές, που ακολουθούν:

• 25 ανατάσεις

• 20 κοιλιακοί

• 15 αργά, ελεγχόμενα καθίσματα

• 10 αργές, ελεγχόμενες κάμψεις

• 10 πηδήματα (και έπειτα καθίσματα)

Σε έξι λεπτά: Οι σωτήριες σκάλες

Η καθιστική ζωή του γραφείου μπορεί να ανατραπεί με μικρές αλλαγές. Κάντε ένα διάλειμμα και κατεβείτε τα σκαλιά με τα πόδια. Ακόμη και μόνο αυτή η μικρή κίνηση μέσα στην ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της καθιστικής ζωής.

Και με την προσθήκη τριών με πέντε σετ «σκαλιών» την ημέρα, απαλλάσσεστε από περιττές θερμίδες, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος, μεταξύ των οποίων το σάκχαρο, η χοληστερίνη και τα καρδιακά νοσήματα.

Σε επτά λεπτά: Διαβάστε τις ετικέτες

Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας (μόλις επτά λεπτά αρκούν), για να διαβάσετε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε. Μάθετε όχι μόνο για τις θερμίδες, αλλά για τα λιπαρά, τη ζάχαρη, τις φυτικές ίνες, τα θρεπτικά συστατικά που θα καταλήξουν στο πιάτο σας.

Σε οκτώ λεπτά: Κανονίστε (επιτέλους) εκείνο το ραντεβού

Το γεγονός, ότι είστε διαρκώς απασχολημένοι, δε μπορεί να αποτελεί τη μόνιμη δικαιολογία για να αναβάλλετε το τακτικό σας ραντεβού με τον γιατρό.

Ειδικά μάλιστα, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν πρόκειται για το τακτικό τσεκ απ (το οποίο θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντικό, καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία), οφείλετε να αφιερώσετε μόλις οκτώ λεπτά για να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Σε εννέα λεπτά: Φτιάξτε ένα υγιεινό γεύμα

Αν περιμένετε να σκεφτείτε το μεσημεριανό σας γεύμα, όταν αισθανθείτε πολύ πεινασμένος είναι ήδη αργά και το πιο πιθανό είναι να καταφύγετε σε πρόχειρες, άρα και ανθυγιεινές λύσεις.

Με λίγη προνοητικότητα, μπορείτε να καταπολεμήσετε τις λιγούρες και να απολαύσετε ένα θρεπτικό, σπιτικό γεύμα, διατηρώντας όχι μόνο τον έλεγχο του βάρους σας, αλλά και των συστατικών (λίπος, νάτριο κ.λπ) που εισέρχονται στον οργανισμό σας.

Σε 10 λεπτά: Πάρτε έναν υπνάκο

Εάν αισθάνεστε υπνηλία, η καλύτερη επιλογή είναι να κλείσετε τα μάτια σας, έστω για δέκα λεπτά. Όχι μόνο θα νιώσετε ξεκούραση, αλλά σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η σιέστα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Και το καλύτερο από όλα είναι, ότι μόλις 10 λεπτά αρκούν.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.