Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Οι 8 πιο αλμυρές τροφές που ανεβάζουν την πίεση

Bookmark and Share


Από τη μια χαρίζει γεύση και νοστιμιά, από την άλλη επιδρά αρνητικά στην αρτηριακή μας πίεση και κατ’ επέκταση στην καρδιά μας. Γι’ αυτό πρέπει να

μειώσουμε το αλάτι από τη διατροφή μας, ξεκινώντας...από 8 ισχυρές πηγές του.



Η φράση «ανάλατο είναι» ίσως αποτελεί έναν από τους χειρότερους χαρακτηρισμούς για το φαγητό –μετά το «καμένο»-, καθώς αυτόματα σημαίνει ότι δεν έχει ιδιαίτερη γεύση και ότι προφανώς η συνταγή δεν πέτυχε και κανείς δεν θέλει να φάει κάτι άγευστο.

Από την άλλη πάλι, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του αλατιού που καταναλώνουμε, περίπου το 75%, βρίσκεται ήδη μέσα στα τρόφιμα όταν τα αγοράζουμε, σε πολλά από τα οποία δεν γίνεται τόσο αισθητή η παρουσία του. Αν σκεφτούμε και το αλάτι που προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι στο φαγητό μας, πολλές φορές μπορεί να ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 2.300mg νατρίου (που ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι) και μάλιστα χωρίς να το καταλάβουμε.



Όπως είναι γνωστό, όμως, το αλάτι και η αρτηριακή πίεση δεν έχουν πολύ καλή σχέση, αφού το πρώτο προκαλεί επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση του αίματος και αυξάνοντας την πιθανότητα για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Κι επειδή πολλές φορές μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πώς ξεπερνάμε τα επιθυμητά όρια κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητά μας, παρακάτω θα βρείτε μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε προκειμένου να εξασφαλίσετε την ισορροπία στον οργανισμό σας.





Ψωμάκια και αρτοσκευάσματα: Αν κάποιοι τα αποφεύγουν, το κάνουν για τη σιλουέτα τους και πολύ λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι τα ψωμάκια έχουν περιεκτικότητα σε νάτριο που κυμαίνεται από περίπου 200 μέχρι 700mg αναλόγως με το μέγεθος και τα πρόσθετα υλικά που περιέχουν. Ακόμη, το απλό κρουασάν ξεπερνάει τα 200mg, ενώ τα διάφορα κέικ κυμαίνονται από 200 μέχρι 500mg νατρίου. Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σταματήσετε να φεύγετε από το φούρνο με σακούλες, αλλά να είστε πιο προσεκτικοί στο τι ψωνίζετε και καταναλώνετε;



Αλλαντικά: Αν και δεν αποτελούν και την πιο… κεκαλυμμένη πηγή αλατιού στη διατροφή μας, παρ’ όλ’ αυτά οι περισσότεροι δεν φαίνεται να δίνουν σημασία στην κατανάλωσή τους. Σκεφτείτε, όμως, ότι το σαλάμι που προσθέτετε στο σάντουιτς, εις διπλούν, μπορεί να φτάνει τα 400mg νατρίου και ή αποφύγετέ το ή τουλάχιστον προτιμήστε 1 λεπτή φέτα.



Πίτσα: Μια από τις πιο νόστιμες επιλογές φαγητού, παρ’ όλο που μοιάζει απλή στη σύνθεση και τα συστατικά της, ο συνδυασμός αλλαντικών, τυριών, ζύμης κ.ο.κ. μπορεί να ξεπεράσει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση νατρίου (σε μία ολόκληρη πίτσα). Αποφύγετε, λοιπόν, τις μεγάλες και χοντρές φέτες τυριών και αλλαντικών, προτιμώντας τις λεπτές και τα τυριά με το λιγότερο νάτριο, όπως ανθότυρο, ρικότα, μυζήθρα ή αυτά στην ανάλατη μορφή τους.



Συσκευασμένα πουλερικά: Για να είστε σίγουροι θα πρέπει να διαβάζετε τα συστατικά τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε τη χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου από τις διάφορες πρόσθετες ουσίες ή να τα προτιμάτε φρέσκα και να τα πανάρετε μόνοι σας.



Σάντουιτς/μπέργκερ: Ίσως εκπλαγείτε αν μάθετε ότι κάποια σάντουιτς και μπέργκερ ξεπερνούν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση νατρίου, λόγω των τυριών, των σος, των αλλαντικών και του ψωμιού τους, αν όμως το καλοσκεφτείτε, σχεδόν όλα τα συστατικά τους είναι πλούσια σε νάτριο, οπότε αναπόφευκτα ο συνδυασμός τους θα είναι «βόμβα» για την αρτηριακή πίεση. Προτιμήστε να φτιάχνετε μόνοι σας τα σάντουιτς και τα μπέργκερ που επιθυμείτε, επιλέγοντας υλικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και δίνοντας έμφαση στα λαχανικά.





Τυριά: Με το ροκφόρ, την παρμεζάνα, τη φέτα, το ένταμ, το γκούντα κ.λπ να «κολυμπούν» στο νάτριο, χρειάζεται να προτιμήσετε τυριά που είναι χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αυτό, όπως το μανούρι, τη μυζήθρα, το ανθότυρο, το τσένταρ, τη ρικότα ή να στραφείτε προς τις ανάλατες βερσιόν τυριών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.




Αλμυρά σνακ: Έχετε δοκιμάσει να δείτε ταινία χωρίς να… μασουλάτε ποπ-κορν ή πατατάκια; Αν όχι, ίσως θα πρέπει να το δοκιμάσετε, αφού τα σνακ αυτά, εκτός του ότι τα καταναλώνουμε ασυναίσθητα σε τεράστιες ποσότητες, περιέχουν περίπου 450mg νατρίου ανά μερίδα προϊόντος, που σημαίνει ότι αν καταναλώνετε τη συσκευασία-γίγα, το νάτριο κάνει… πάρτι στον οργανισμό σας. Αν επιμένετε να τα καταναλώνετε συχνά, τότε θα πρέπει να τα προτιμάτε με λιγότερο αλάτι και να περιορίζεστε σε μικρότερες μερίδες.



Φαγητό εστιατορίων: Υπάρχουν περιπτώσεις που οι μπριζόλες ενός εστιατορίου αλείφονται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αλατιού, που τα νουντλς που παραγγείλατε είναι πιο αλμυρά και από γαριδάκια και η σούπα σας αποτελεί αλάτι σε υγρή μορφή. Σύμφωνα με ερευνητές, το 25% του νατρίου που καταναλώνουμε προέρχεται από γεύματα εστιατορίων, τα οποία κάποιες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε ως πολύ αλατισμένα, ενώ άλλες απλώς τα απολαμβάνουμε μιας και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Μπορείτε, όμως, να ζητήσετε με την παραγγελία σας προσοχή στο αλάτι του φαγητού σας, έτσι ώστε να αποφύγετε τις υπερβολές














0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.