Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Η βιταμίνη του ήλιου βοηθά την καρδιά να λειτουργεί καλύτερα

Bookmark and Share

Λίγη βιταμίνη D την ημέρα μπορεί να ωφελεί τους ανθρώπους με άρρωστη καρδιά, βελτιώνοντας την ικανότητά της να ωθεί αίμα σε όλο το σώμα,
σύμφωνα με μία νέα μελέτη.Στη μελέτη συμμετείχαν 163 πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την οποία
η καρδιά είναι πολύ αδύναμη για να ωθήσει επαρκή ποσότητα αίματος στο σώμα.

Οι ασθενείς, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 70 ετών, υποβάλλονταν σε θεραπεία με βηματοδότη, φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου (α-ΜΕΑ) και των βήτα-αναστολέων κ.λπ.

Οι μισοί από αυτούς πρόσθεσαν στην αγωγή τους συμπληρώματα βιταμίνης D για ένα χρόνο κ οι υπόλοιποι μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).

Όπως είπαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ληντς στο 65ο Ετήσιο Συμπόσιο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC.16),οι ασθενείς τους που πήραν την βιταμίνη παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στο επονομαζόμενο κλάσμα εξώθησης το οποίο αντιπροσωπεύει την ποσότητα του αίματος που ωθείται από την καρδιά προς το σώμα με κάθε κτύπο της.

Στους υγιείς ανθρώπους το κλάσμα αυτό κυμαίνεται μεταξύ 60% και 70%, αλλά στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών μετά βίας έφθανε το 26%.

Έπειτα από τη λήψη της βιταμίνης D, όμως, το κλάσμα εξώθησης έφθασε το 34%, είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κλάους Βίτε, λέκτορας Καρδιολογίας στο Ληντς.

Επιπλέον, το μέγεθος της καρδιάς των εθελοντών μειώθηκε αισθητά, γεγονός που σημαίνει ότι ο καρδιακός μυς είχε ανακτήσει μέρος της ισχύος του, μπορούσε να επιτελεί πιο εύκολα το έργο του και έτσι μειώθηκε η υπερτροφία που είχε αναπτύξει όταν ήταν πιο αδύναμος.

Η βιταμίνη D κανονικά παράγεται από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στον ήλιο. Αλλεπάλληλες μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως πολλοί άνθρωποι, ιδίως στην τρίτη ηλικία, δεν παράγουν τις απαιτούμενες ποσότητες ούτε καν το καλοκαίρι και έτσι βρίσκονται σε μία μόνιμη κατάσταση ανεπάρκειας στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Αυτό ισχύει κυρίως για όσους δεν καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια στη βιταμίνη είτε εκ φύσεως (π.χ. ψάρια, ιχθυέλαια) είτε εμπλουτισμένα (π.χ. γάλα, δημητριακά πρωινού).

«Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι πάρα πολύ φθηνά και δίχως ανεπιθύμητες ενέργειες», είπε ο δρ Βίτε. «Το να βλέπουμε τόσο σημαντικές βελτιώσεις με ένα τόσο φθηνό και μη ειδικό σκεύασμα, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Για την ακρίβεια είναι μία από τις σημαντικότερες βελτιώσεις που έχουν παρατηρήσει την τελευταία 15ετία».

Ωστόσο έσπευσε να επιστήσει την προσοχή, επισημαίνοντας ότι η μελέτη είναι μικρή και πρέπει απαραιτήτως να επαληθευτούν τα ευρήματά της σε άλλες, πολύ μεγαλύτερες, πριν μπορέσουν να γίνουν συστάσεις προς το κοινό.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ συνηθισμένη και συχνά αποτελεί επακόλουθο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Υπολογίζεται ότι από τα 23 εκατομμύρια των πασχόντων από αυτήν σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από τους μισούς έχουν ηλικία άνω των 75 ετών.









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.