Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Το βιολογικό ρολόι επηρεάζει το ανοσοποιητικό

Bookmark and Share


Το βιολογικό ρολόι ενός οργανισμού επηρεάζει την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματός του στις μολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ώρα της μέρας μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο για το πόσο κινδυνεύει κάποιος να πάθει μόλυνση και πόσο σοβαρή θα είναι αυτή.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά αν δίνονται σε ορισμένες ώρες της μέρας και όχι σε άλλες, ενώ νέα φάρμακα στο μέλλον μπορεί να καθοδηγούν κατάλληλα το βιολογικό ρολόι, έτσι ώστε να ενεργοποιεί καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γιέιλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ανοσολογίας «Immunity», σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με ποντίκια και έδειξαν ότι η ποσότητα μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος, η TLR9, δεν είναι σταθερή στη διάρκεια της μέρας, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τις γενικότερες βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω του βιολογικού ρολογιού. Ανάλογα επηρεάζεται και η σοβαρότητα μιας μόλυνσης από έναν παθογόνο μικροοργανισμό.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ανακάλυψη αυτή, που έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον για την αποτελεσματικότερη φαρμακευτική θεραπεία. Το βιολογικό ρολόι αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχει επίπτωση στην ιατρική και τη φαρμακολογία, επιτρέποντας τον καλύτερο χρονισμό (timing) των θεραπειών.

Τα φυτά, τα ζώα, ακόμη και τα βακτήρια, έχουν ένα κιρκαδιανό ρυθμό μέσα στη μέρα, το λεγόμενο βιολογικό ρολόι, που, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Μόλις τώρα οι επιστήμονες αρχίζουν να καταλαβαίνουν τους σχετικούς μηχανισμούς και ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη σχετική γνώση. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη TLR9 αποτελεί τμήμα του αμυντικού μηχανισμού ανίχνευσης του DNA των ξένων βακτηρίων και ιών που εισέρχονται στον οργανισμό. Οι δοκιμές με τα πειραματόζωα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός τους την ώρα της μέρας που το επίπεδο της εν λόγω πρωτεΐνης βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, βελτιώνει περισσότερο την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μηχανισμού κατά των «εισβολέων».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από σήψη του αίματος περισσότερο ανάμεσα στις 2 και τις 6 τα χαράματα. Τα πειράματα με τα ποντίκια έδειξαν ότι η σοβαρότητα της σήψης εξαρτιόταν από τη συγκεκριμένη ώρα της μέρας που άρχιζε η μόλυνση και αυτό συνέπιπτε με τις αλλαγές στο επίπεδο της πρωτεΐνης ΤLR9.

Όπως είπε ο Φίκριγκ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πλέον «ένα άμεσο μοριακό σύνδεσμο ανάμεσα στους κιρκαδιανούς ρυθμούς και στο ανοσοποιητικό σύστημα», κάτι που, όπως ανέφερε, «μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ασθενειών. Φαίνεται πως οι διαταραχές στο κιρκαδιανό ρολόι επηρεάζουν το βαθμό ευπάθειάς μας στους παθογόνους οργανισμούς».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.