Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018

Τα διαλείμματα για περπάτημα μετά το γεύμα κάνουν καλό στην υγεία

Bookmark and Share


Κάνοντας διάλειμμα κάθε 20 λεπτά για περπάτημα, αντί να κάθεσαι επι ώρες, βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης στον οργανισμό μετά το φαγητό, σύμφωνα με
την πιο πρόσφατη μελέτη για τους κινδύνους
της παρατεταμένης ακινησίας.Παρότι τα αποτελέσματα...
της μελέτης, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Diabetes Care, δεν δείχνουν αν αυτές οι μειώσεις έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη γι τν υγεία, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα ύστερα από ένα γεύμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη.

"Οταν καθόμαστε οι μύες μας βρίσκονται σε μια κατάσταση αχρηστίας και δεν συστέλλονται ώστε να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να ρυθμίζει πολλές από τις μεταβολικές διαδικασίες", εξηγεί ο Ντέιβιντ Ντάνσταν, καθηγητής του ινστιτούτου Baker IDI Heart and Diabetes στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο Ντάνσταν και οι συνεργάτες του έγραψαν στο παρελθόν ότι εκείνοι που παρακολουθούν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα τηλεόραση κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα.

Η μελέτη τους αυτή επικεντρώνεται στο πως η παρατεταμένη ακινησία μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία του μεταβολισμού.

Ύστερα από ένα γεύμα, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και στη συνέχεια αυξάνονται κι εκείνα της ινσουλίνης, γεγονός που βοηθάει τα κύτταρα να χρησιμοποιούν το σάκχαρο στο αίμα για ενέργεια ή να το αποθηκεύουν. Στη συνέχεια τα επίπεδα και των δύο στο αίμα αρχίζουν να μειώνονται.

Η ομάδα του Ντάνσταν εξέτασε 19 υπέρβαρους ενήλικες που δεν ασκούνται σωματικά πολύ και τους ζήτησε να πάνε σε ένα εργαστήριο και να καθίσουν για επτά ώρες ενώ ταυτόχρονα καταγράφονταν τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα τους ανά ώρα.

Συνολικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι σηκώνονταν από τη θέση τους και έκαναν κάποια ήπια δραστηριότητα μείωναν κατά 24% το επίπεδο της γλυκόζης σε σχέση με όσους δεν σηκώνονταν. Η διαφορά αυτή ανέρχετο σε σχεδόν 30% για εκείνους που επιδίδονταν σε πιο εντατική δραστηριότητα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.