Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Οι κίνδυνοι που διατρέχετε όταν νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι

Bookmark and Share

Μείνατε ξύπνιοι μέχρι αργά επειδή διασκεδάζατε ή είχατε επιπλέον φόρτο εργασίας και την επόμενη μέρα σηκωθήκατε νωρίς. Σε αυτή την περίπτωση
είναι φυσικό να νιώσετε κούραση σε κάποια στιγμή. Τι συμβαίνει όμως εκείνες τις μέρες που
απλά αισθάνεστε κούραση χωρίς να υπάρχει κάποια προφανή αιτία;

Ορισμένες φορές η απάντηση έχει άμεση σχέση με την κατάσταση της υγείας σας κ μάλιστα με τρόπο που δεν πάει το μυαλό σας.


 Δείτε μερικούς λόγους που σας συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να ξέρετε για τον καθένα:

Είστε αφυδατωμένοι
Υγιείς γυναίκες που απέτυχαν να αντικαταστήσουν μόλις το 1,5% του νερού στο σώμα τους ένιωσαν έντονες εναλλαγές της διάθεσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 στην επιθεώρηση Nutrition. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νευρώνες στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι γι τν έλεγχο της ενυδάτωσης και της θερμοκρασίας του σώματος, στέλνουν μηνύματα που γι τν απότομη αλλαγή διάθεσης και συμπεριφοράς ως μία έγκαιρη προειδοποίηση για να πιείτε περισσότερο νερό. 

Έχετε έλλειψη βιταμίνης B12
Το σώμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την σωστή λειτουργία των νευρώνων. Η έλλειψη της συγεκκριμένης βιταμίνης μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σας αφήνοντάς σας με αυτό το άισθημα υπνηλίας. Επειδή μόνο ζωικές τροφές περιέχουν βιταμίνη Β12, οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξάντλησης.

Έχετε αυξημένο στρες
Κανονικά, τα επίπεδα της “ορμόνης του στρες”, της κορτιζόλης είναι υψηλότερα το πρωί και πέφτουν προς το βράδυ, βοηθώντας σας να διατηρείτε έναν φυσιολογικό καθημερινό ρυθμό. Αλλά το χρόνιο στρες επηρεάζει αυτήν τη διαδικασία. Αν το σώμα σας παραμένει σε συνεχή εγρήγορση, τα επίπεδα της κορτιζόλης σας δεν πέφτουν ούτε το βράδυ, διαταράσσοντας έτσι τον ύπνο σας. Επίσης μπορεί τα επινεφρίδια σας να μην ανταποκρίνονται πλέον στην αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης, αφήνοντας σας με έντονο το αίσθημα της υπνηλίας όλη την ημέρα.

Έχετε κάποια καρδιακή πάθηση
Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Heart & Lung, το ήμισυ των γυναικών που είχαν καρδιακά επεισόδια είπαν ότι είχαν προβλήματα στον ύπνο και αισθάνονταν ασυνήθιστα κουρασμένες κατά τις εβδομάδες πριν το καρδιακό επεισόδιο. Κόπωση και δύσπνοια όταν ασκείστε, όταν ανεβαίνετε τις σκάλες ή πιέζετε τον εαυτό σας με κάποιο άλλο τρόπο θα πρέπει να σας θορυβήσει. Φραγμένες αρτηρίες ή ένας αδύναμος καρδιακός μυς μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος, εμποδίζοντας τους μυς και τους ιστούς σας από το να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

Έχετε έλλειψη σιδήρου
Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου οδηγούν σε προβλήματα στα ερυθρά αιμοσφαίρια που στερούν έτσι το σώμα σας από οξυγόνο. Εντούτοις, το να πάρετε πάρα πολύ σίδηρο (συμπληρώματα χωρίς την συμβουλή γιατρού) μπορεί να σας προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα.

Δεν ασκείστε αρκετά
Μια αγχωτική μέρα στη δουλειά ανεβάζει στα ύψη την κορτιζόλη και την γλυκόζη στο αίμα σας, και έτσι νιώθετε έτοιμοι για “δράση” συνέχεια. Αλλά όταν ξοδεύετε τη μέρα σας από τον καναπέ της τηλεόρασης στην οθόνη του υπολογιστή δεν μπορείτε ποτέ να απελευθερώσετε αυτή την ενέργεια και την ένταση. Αυτό μπορεί διαταράξει τον ύπνο σας τη νύχτα ή να ρίξει τόσο χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης, ώστε την επόμενη μέρα να νιώθετε έντονη κούραση.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.