Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Συμβουλές για να κερδίσετε την κούραση

Bookmark and Share

"Ανακαλύψτε  πως θα νικήσετε
την κούραση και κερδίστε ενέργεια με νέους επιστημονικά

αποδεδειγμένους τρόπους."

Ανακαλύψτε το σούπερ πρωινό

Για να ενισχύσετε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σας, αποκτήστε τη συνήθεια να τρώτε πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι κατανάλωναν πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, και σε υδατάνθρακες είχαν υψηλότερο επίπεδο εγρήγορσης και ζωντάνιας στο διάστημα μεταξύ του πρωινού και μεσημεριανού. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition. Με ένα καλό πρωινό εξασφαλίζετε όλα τα πολύτιμα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Τα άτομα που τρώνε πρωινό λαμβάνουν περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, και γενικότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με όσους παραλείπουν αυτό το γεύμα, λένε οι ειδικοί. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει το πρωινό είναι απαραίτητα για να έχουμε ενέργεια και να μην νιώθουμε κούραση που συχνά οφείλεται στην έλλειψη τους.

Κάντε τα… σαλάτα

Μια απλή σαλάτα είναι ένα γεύμα που επιλέγουν συχνά όσοι προσέχουν το βάρος τους. Όμως ένα πιάτο γεμάτο φύλλα μαρουλιού δεν μας δίνει ιδιαίτερη ενέργεια. Ένα τυπικό γεύμα πρέπει να μας παρέχει τουλάχιστον 400 θερμίδες, και αυτού του είδους οι σαλάτες είναι φτωχές σε θερμιδική αξία. Μπορείτε ωστόσο να φτιάξετε μια σαλάτα προσθέτοντας υλικά που σας δίνουν ενέργεια. Διαλέξτε για παράδειγμα, άλλα πράσινα λαχανικά, πιο σκούρα (όπως σπανάκι ή ρόκα) που σύμφωνα με τους διαιτολόγους, έχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Προσθέστε επίσης χρώμα στη σαλάτα βάζοντας καρότα, πιπεριές ή μπρόκολο. Ακόμη πάντα να συμπεριλαμβάνετε στη σαλάτα σας μια τροφή που να αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών, όπως λ.χ. είναι τα όσπρια ή το κοτόπουλο.

Διαλογιστείτε 180 δευτερόλεπτα

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κόπωσης. Δεν υπάρχει ωστόσο κανένας λόγος να ανάψετε κεριά, ή να κάτσετε σταυροπόδι για να κάνετε διαλογισμό. Μερικά λεπτά ηρεμίας κατά τη διάρκεια των οποίων θα απομακρύνετε όλες τις σκέψεις από το μυαλό σας, μπορούν να κάνουν θαύματα, υποστηρίζει η Judith Orloff, MD, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας του βιβλίου «Positive Energy». «Μόλις τρία λεπτά διαλογισμού μπορούν να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε και να νιώσουμε γεμάτοι ζωντάνια», λέει η Orloff. Μπορείτε λοιπόν να αναπληρώσετε και να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια, με διαλογισμό.

Φτιάξτε το δικό σας energy drink

Βάλτε μέσα στο μπλέντερ ένα μήλο με τη φλούδα, αφού το πλύνετε, μισό ποτήρι γάλα και μια μπανάνα. Πιείτε αμέσως το χυμό που φτιάξατε για να μην χαθούν οι βιταμίνες του. Τα μήλα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και υδατάνθρακες (ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου 25 γρ. υδατανθράκων). Επιπλέον οι φυτικές ίνες που περιέχει το μήλο βοηθούν στην αργή και σταθερή πέψη των υδατανθράκων, γεγονός που σημαίνει ότι σας παρέχει αργά και σταθερά ενέργεια για πολύ ώρα. Η μπανάνα περιέχει μαγνήσιο που βοηθάει στη διάσπαση των πρωτεϊνών παρέχοντας ενέργεια στο μυϊκό σύστημα. Ακόμη μια μέτρια μπανάνα καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι μια ουσία (νευροδιαβιβαστής) απαραίτητη για το νευρικό σύστημα που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσής μας.

Διώξτε την κόπωση της Δευτέρας

Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σε γραφεία νιώθουν μεγαλύτερη κούραση τη Δευτέρα το πρωί όταν πηγαίνουν στη δουλειά, σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Πως εξηγείται αυτό; Οι ειδικοί που ανέλυσαν την ποιότητα του αέρα των γραφείων διαπίστωσαν ότι τη Δευτέρα επειδή δεν έχει ανανεωθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είναι γεμάτος από μικροοργανισμούς και ακάρεα. Η κακή ποιότητα στο γραφείο μπορεί να ευθύνεται για την κούραση που νιώθουμε. Μια λύση, είναι με το που φθάνετε στο γραφείο το πρωί, να ανοίγετε τα παράθυρα για να αεριστεί καλά ο χώρος.

Πρωτεΐνη: Φροντίστε να μη σας λείψει

Αν σας λείπει πρωτεΐνη υπάρχει ο κίνδυνος να νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η πρωτεΐνη από τα δημητριακά παρέχει στον οργανισμό τα «καύσιμα» που χρειάζεται για την αναδόμηση των ιστών. Η πρωτεΐνη σας παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας ενέργεια σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Μπορείτε να τη βρείτε στα πουλερικά, το ψάρι, το άπαχο κόκκινο κρέας, τους ξηρούς καρπούς, το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά και το τυρί. Επιπλέον η πρωτεΐνη μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο. Αν αδιαφορήσετε για την πείνα σας, υπάρχει ο κίνδυνος να καταφύγετε λίγο αργότερα σε ανθυγιεινά σνακ που σας παχαίνουν. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι εθελοντές που κατανάλωναν πρωτεΐνες που αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 15% των συνολικών θερμίδων που προσλάμβαναν καθημερινά, ένιωθαν πεινασμένοι λίγο μετά το πρωινό και έτρωγαν περισσότερα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με τους υπόλοιπους, οι οποίοι κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.