Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Πόσες θερμίδες έχει το σαρακοστιανό τραπέζι;

Bookmark and Share

Μπορεί το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας να θεωρείται «λιτό», αλλά δεν παύει να είναι πλούσιο σε παραδοσιακά εδέσματα, πολλά εκ των οπίων αποτελούν θερμικές «βόμβες»!Στα κούλουμα, όπως λέμε τα εδέσματα αυτά, οι περισσότεροι έχουν την
λανθασμένη εντύπωση πως τα νηστίσιμα δεν έχουν θερμίδες αλλά απατώνται οικτρά, καθώς μπορεί να είναι σχετικά υγιεινές τροφές, αλλά έχουν πολλές θερμίδες…

Η λαγάνα τρώγεται κατά παράδοση την Καθαρά Δευτέρα. Κάθε φέτα περιέχει περίπου 80 θερμίδες, αλλά αν την αλείψετε και με ταραμοσαλάτα τότε ξεπερνάτε τις 100!

Ο παραδοσιακός χαλβάς, το κατ’ εξοχήν γλυκό της Καθαράς Δευτέρας, είναι πλούσιος σε βιταμίνες και πρωτεΐνες αλλά περιέχει και αρκετή ζάχαρη, που τον καθιστά ιδιαίτερα παχυντικό. Ένα κομμάτι σκέτος χαλβάς, περιέχει 300 θερμίδες, ενώ αν περιέχει σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς τότε αυξάνονται ραγδαία οι θερμίδες.

Η ταραμοσαλάτα έχει μεγάλη θερμική αξία καθώς τα 100 γραμ. περιέχουν σε 400 θερμίδες! Προσοχή στους πάσχοντες από πίεση αφού περιέχει πολύ αλάτι.

Τα θαλασσινά δεν έχουν πολλές θερμίδες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος, αν δηλαδή είναι ψητά ή τηγανητά. Ενδεικτικά, τα ψητά καλαμαράκια έχουν 100 θερμίδες ενώ τα τηγανητά ξεπερνούν τις 240. Το αντίστοιχο ισχύει για τις γαρίδες και το χταπόδι.









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.