Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Γιατί θεωρείται πολύτιμη για την υγεία μας η βιταμίνη Β12

Bookmark and Share

Η βιταμίνη Β12, ή επιστημονικά κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη.Ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμμετέχει σε σημαντικές
λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Η συγκεκριμένη βιταμίνη, όπως αναφέρεται
σε ενημερωτικό κείμενο της διευθύντριας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Αστερίας Σταματάκη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Επίσης, συμβάλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και παίρνει μέρος στην παραγωγή διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Οι νευροδιαβιβαστές είναι σημαντικές ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση, τον ύπνο και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες. Τέλος, η βιταμίνη Β12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA.

Σε περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης Β12 οδηγούμαστε σε αναιμία. Συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη Β12 είναι: κούραση, αδυναμία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, προβλήματα στην όραση, κατάθλιψη και νευρολογικά προβλήματα όπως αδυναμία μυών ή μουδιάσματα στα άκρα.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης έλλειψης βιταμίνης Β12, είναι εκείνοι με ατροφική γαστρίτιδα, με παθήσεις του λεπτού εντέρου όπως κοιλιοκάκη και νόσο του Crohn, με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Graves, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και εκείνοι που ακολουθούν αυστηρή φυτοφαγική δίαιτα.

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται στις τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης εκτός κι αν είναι εμπλουτισμένα π.χ. εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή για να λαμβάνουμε τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειαζόμαστε.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη βιταμινών, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας ή το διαιτολόγο σας να σας συστήσουν το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.