Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Βουλωμένες αρτηρίες: Τα τέσσερα σιωπηλά σημάδια

Bookmark and Share

Η απόφραξη των αρτηριών δεν αποτελεί μεμονωμένη πάθηση, χαρακτηρίζει όμως τη στεφανιαία νόσο και ανοίγει τον δρόμο για σοβαρές
επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Στη στεφανιαία νόσο η απόφραξη των αρτηριών
είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης μιας κηρώδους ουσίας που ονομάζεται πλάκα εσωτερικά στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών, οι οποίες τροφοδοτούν με πλούσιο σε οξυγόνο αίμα την καρδιά. Η συσσώρευση πλάκας έχει σαν αποτέλεσμα να στενεύει η αρτηρία και επομένως να μην περνά μέσα από αυτή αρκετό αίμα.
Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω τέσσερα ανεπαίσθητα σημάδια, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

1. Πόνος στη γάμπα
Η κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα λόγω απόφραξης των αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε πόνους και μουδιάσματα κατά το περπάτημα ή τη σωματική άσκηση και μάλιστα οι ενοχλήσεις αυτές λειτουργούν συχνά σαν «προειδοποίηση» πριν γίνει διάγνωση για στεφανιαία νόσο. Ζητήστε από τον γιατρό σας να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να επιβεβαιώσει τυχόν προβλήματα κυκλοφορίας. Συμπληρωματικά, ρωτήστε τον ειδικό αν πρέπει να υποβληθείτε σε καρδιολογικές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογραφία, αξονική τομογραφία για τη μέτρηση του ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς ή τεστ κοπώσεως.

2. Πτυχώσεις στα αυτιά
Οι πτυχώσεις του δέρματος στον λοβό του αυτιού και ειδικότερα μία πτυχή στο αυτί διαγώνια μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού έχει αναφερθεί σε πολυάριθμες ιατρικές μελέτες ως «σιωπηλή» ένδειξη στεφανιαίας νόσου. Οι πτυχώσεις θεωρείται ότι οφείλονται στην κακή κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς. Πρόσφατη μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκε τελευταίας τεχνολογίας αξονικός τομογράφος προς αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας υπέδειξε ότι οι πτυχώσεις στα αυτιά «προβλέπουν» σε αξιόπιστο βαθμό την καρδιοπάθεια.

3. Τριχόπτωση
Μελέτη που περιλάμβανε σχεδόν 37.000 άντρες υπέδειξε ότι η σοβαρή τριχόπτωση, ιδιαίτερα στην κορυφή του κεφαλιού, αποτελεί ένδειξη για μελλοντική εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Μια άλλη μελέτη σε περισσότερα από 7.000 άτομα (μεταξύ των οποίων περίπου 4.000 γυναίκες) έδειξε ότι η μέτρια έως σοβαρή τριχόπτωση συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια και στα δύο φύλα.

4. Στυτική δυσλειτουργία
Η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης είναι συχνά αποτέλεσμα απόφραξης των αρτηριών που βρίσκονται στην περιοχή της λεκάνης και εκδηλώνεται προειδοποιητικά πριν από ένα έμφραγμα. Υπολογίζεται ότι η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται τρία έως πέντε χρόνια μετά τη στυτική δυσλειτουργία, επομένως υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.