Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Γιατί το πρόχειρο φαγητό οδηγεί σε υπερφαγία

Bookmark and Share

Την εορταστική περίοδο επικρατεί γενικά κλίμα χαράς και ευφορίας, το οποίο μπορεί εύκολα να μας παρασύρει και να ενδώσουμε σε γευστικούς
πειρασμούς.Πριν ξεκινήσετε τις βόλτες σας στα μαγαζιά, καλό είναι να
είστε χορτάτοι, καθώς τα αρώματα των Χριστουγέννων είναι πιο εύκολο να σας παρασύρουν, οδηγώντας σας στην κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

Τα σήματα που στέλνουν τα τρόφιμα, όπως η μυρωδιά των burgers ή τα εντυπωσιακά μενού των εστιατορίων, προκαλούν εγκεφαλική διέγερση. Αυτό βάζει τους ανθρώπους στον πειρασμό να φάνε περισσότερο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα με 112 φοιτητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σήματα που εξέπεμπαν κάποιες τροφές έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο πεινασμένοι οδηγώντας τους στην κατανάλωση 220 περισσότερων θερμίδων σε σύγκριση με περιβάλλοντα που δεν περιείχαν σήματα σχετικά με φαγητό.

«Τα σήματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν ή να επιζητούν περισσότερη τροφή, αλλά δεν έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις προτιμήσεις τους, ούτε στην απόλαυση που παίρνουν από το φαγητό», τονίζει η ψυχολόγος Michelle Joyner.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα ερεθίσματα που λαμβάνουν από τις τροφές μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν, επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Είναι δύσκολο να αποφύγουμε τα σήματα που εκπέμπουν τα τρόφιμα στο σύγχρονο περιβάλλον, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν κάποιες στρατηγικές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους σε αυτά, όπως να μην πηγαίνουν σε εστιατόρια και να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας ώστε να παραλείπουν τις διαφημίσεις τροφίμων σε τηλεοπτικές εκπομπές», προσθέτει η Joyner.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Clinical Psychological Science.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.