Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Τα περίεργα παιχνίδια της μνήμης μας

Bookmark and Share

Ερευνητές του πανεπιστημίου του San Diego, ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος μας μπορεί πιο εύκολα να απομνημονεύσει δεδομένα
που έχουν τη μορφή συζήτησης, όπως οι ενημερώσεις στο Facebook, παρά πρόσωπα ανθρώπων ή αποσπάσματα από βιβλία.

Γι να επιβεβαιώσουν αυτή την υπόθεση, εφάρμοσαν μία σειρά από δοκιμές σε φοιτητές του πανεπιστημίου, που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την έρευνα να γίνεται σε δύο σκέλη, το πρώτο ήταν για τη σύγκριση με των δημοσιεύσεων στο Facebook με προτάσεις βιβλίων, ενώ το δεύτερο για την σύγκριση με τα πρόσωπα ατόμων.

Αρχικά, ζητήθηκε από τη μία ομάδα φοιτητών να διαβάσουν σχετικά γρήγορα μία λίστα με status στο Facebook, ενώ στην δεύτερη ομάδα να κάνει ακριβώς το ίδιο με προτάσεις από βιβλία στην ιστοσελίδα του Amazon. Στη συνέχεια του δόθηκε μία λίστα με 200 προτάσεις από τις οποίες οι 100 ήταν είτε δημοσιεύσεις στο κοινωνικό δίκτυο είτε αποσπάσματα βιβλίων και τους ζητήθηκε να τα αναγνωρίσουν.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, χρησιμοποιήθηκαν τυχαία πρόσωπα από τη βάση δεδομένων με το όνομα FERET, που έχει δημιουργηθεί από την Defence Andvance Research Projects Agency (DARPA) σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Καινοτομιών κ Τεχνολογίας (NIST) των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ, αντίστοιχα, τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν πρόσωπα, μέσα σε μία σειρά από τυχαίες προβολές.

Τα αποτελέσματα και στις δύο διαδικασίες, ήταν ξεκάθαρα. Οι φοιτητές που τους ζητήθηκε να αναγνωρίσουν δημοσιεύσεις του Facebook, τα πήγαν πολύ καλύτερα από τους υπόλοιπους, με τη διαφορά στις επιδόσεις να μπορούν να παρομοιαστούν με την απόσταση που έχει ένας υγιής από έναν που πάσχει από αμνησία.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.