Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Στα ύψη η χοληστερόλη μετά τα Χριστούγεννα

Bookmark and Share

προσέξτε τι θα φάτε, γιατί οι γιορτές αυξάνουν σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα.Του λόγου το αληθές αποδεικνύει
μεγάλη μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα. Επιστήμονες από τη Δανία είχαν υποβάλλει χιλιάδες ανθρώπους σε αιματολογικές εξετάσεις διαπιστώνοντας πως η χοληστερόλη τους είχε αυξηθεί σημαντικά μετά τα Χριστούγεννα.


Στην πραγματικότητα, μετά τις γιορτές τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τους είχαν αυξηθεί κατά 15%. Αντίστοιχα, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους (η κακή χοληστερόλη) είχαν αυξηθεί κατά 20%. Συνολικά, σχεδόν εννέα στους δέκα συμμετέχοντες παρουσίαζαν χοληστερόλη υψηλότερη από την επιθυμητή.


Τα ευρήματα αυτά είχαν δημοσιευθεί στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2019 της ιατρικής επιθεωρήσεως Atherosclerosis.


Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης και το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 25.764 εθελοντές, ηλικίας 20 ετών και άνω.


Οι ερευνητές όρισαν ως παθολογικά υψηλή χοληστερόλη (υπερχοληστερολαιμία) τις τιμές:


Ολικής χοληστερόλης άνω των 193 mg/dl

LDL χοληστερόλης άνω των 116 mg/dl

Οι εθελοντές έκαναν, μεταξύ άλλων, βιοχημικές εξετάσεις αίματος την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και Μαΐου-Ιουνίου του προηγούμενου έτους.


Τα αποτελέσματα


Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων:

Το 77% των συμμετεχόντων είχαν παθολογική LDL χοληστερόλη

Το 89% των συμμετεχόντων είχαν παθολογική ολική χοληστερόλη

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου, οι εθελοντές είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν υπερχοληστερολαιμία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κρέατα, το φρέσκο βούτυρο και η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε πολλά χριστουγεννιάτικα εδέσματα ανεβάζουν την χοληστερόλη στα ύψη. Λένε επίσης πως, παρότι ανέμεναν κάποια αύξηση, τους εξέπληξε το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι παρουσίαζαν υπερχοληστερολαιμία.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης επηρεάζονται ισχυρά από την κατανάλωση πλουσίων σε λίπη τροφίμων για έστω και μικρή χρονική περίοδο», είχε σχολιάσει η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Anne Langsted. «Ωστόσο προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν αυξημένη χοληστερόλη αμέσως μετά τα Χριστούγεννα».

Οι ερευνητές ανησυχούν για τις δυνητικές επιπτώσεις της αυξημένης χοληστερόλης στους ασθενείς που ήδη πριν από τις γιορτές πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία.


Η υπερχοληστερολαιμία προκαλεί στενώσεις στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και περιφερική αρτηριακή νόσο.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.