Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Τα χημικά απειλούν την ανδρική γονιμότητα

Bookmark and Share

Η ανδρική γονιμότητα απειλείται από χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά καταναλωτικά
προϊόντα, προειδοποιεί κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ, από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο (MRC) της Βρετανίας, συνέταξε έκθεση στην οποία αναφέρει ότι πολλά ευρέως χρησιμοποιούμενα χημικά διαταράσσουν την ορμονική παραγωγή και «θηλυκοποιούν» τα αγόρια εν όσω βρίσκονται ακόμα στη μήτρα. Τα συσχέτισε επίσης με τα αυξανόμενα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών και καρκίνου του όρχεως στους άνδρες, αλλά και με τη μείωση που παρατηρείται στην ανδρική γονιμότητα.

Σύμφωνα με το BBC, στις ουσίες στις οποίες αναφέρεται συμπεριλαμβάνονται οι φθαλάτες (υπάρχουν σε πατώματα βινυλίου, πλαστικά, σαπούνια, οδοντόπαστες), η δισφαινόλη (υπάρχει σε μπιμπερόν, τοιχώματα κονσερβών, κινητά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές) και τα φυτοφάρμακα (συμπεριλαμβάνονται τα πυρεθροειδή, το λινουρόν, η βινκλοζολίνη και η φενιτροθειώνη).

Η έκθεση του δρος Σαρπ συνετάγη για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CHEM Trust, ο οποίος έχει έργο την προστασία ανθρώπων και ζώων από τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Οι επιπτώσεις

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η αναπαραγωγική υγεία των ανδρών φθίνει, με τις ανατομικές δυσμορφίες του πέους να γίνονται πιο συχνές, τα κρούσματα καρκίνου του όρχεως να αυξάνονται και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων να μειώνεται.

Πιστεύεται πως όλες αυτές οι καταστάσεις (οι οποίες συνολικά αποκαλούνται σύνδρομο ορχικής δυσγενεσίας) σχετίζονται με τη διαταραχή της ανδρικής ορμόνης του φύλου, της τεστοστερόνης.

Ο καθηγητής Σαρπ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε «κοκτέιλ» από τις προαναφερθείσες χημικές ουσίες είναι πιθανό να ευθύνεται - τουλάχιστον εν μέρει - για το σύνδρομο, εμποδίζοντας τη δράση της τεστοστερόνης κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη των αγοριών.

Στην έκθεσή του παραθέτει μελέτες σε ζώα που έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν την τεστοστερόνη προκαλούν διαταραχές όμοιες με του συνδρόμου. Επιπλέον, σε πολλά ζωικά είδη έχει καταγραφεί «απο-αρρενωποίηση» λόγω των χημικών ρύπων του περιβάλλοντος.

Τα άμεσα στοιχεία για τις συνέπειες στους ανθρώπους είναι προς το παρόν πολύ λιγότερα, αλλά έχουν αρχίσει να αυξάνονται.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.