Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ο καφές βελτιώνει τη διάθεση μας

Bookmark and Share

Πόσες φορές δεν αναζητήσατε ένα ήρεμο διάλειμμα χαλάρωσης μέσα στους έντονους ρυθμούς της
καθημερινότητας σε ένα φλιτζάνι αρωματικό ελληνικό καφέ ή παρέα με φίλους και ένα φραπέ σε ένα όμορφο μέρος; Ο καφές φαίνεται να είναι συνυφασμένος με στιγμές που μας «ανεβάζουν».




 Εκτός όμως από τη συναισθηματική σύνδεσή μας με το αγαπημένο μας ρόφημα, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο καφές έχει άμεση σύνδεση και με την ψυχική μας υγεία με διάφορους τρόπους!

Μας φτιάχνει τη διάθεση…

Πολλές φορές η διάθεσή μας συνδέεται με τη διατροφή. Τα συχνά γεύματα καθώς και ορισμένα συστατικά όπως οι υδατάνθρακες είναι συνδεδεμένα με τη διάθεσή μας, ανάμεσά τους και η καφεΐνη ένα από τα βασικά συστατικά του καφέ!

Η τονωτική δράση της καφεΐνης είναι γνωστή σε όλους! Ως ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού μας συστήματος η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης φαίνεται να επηρεάζει θετικά πολλές παραμέτρους της πνευματικής μας λειτουργίας όπως η διάθεση και η αντίληψη.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που αναλογεί σε 1 φλιτζάνι περίπου στιγμιαίου καφέ) ή 2 φλυτζανάκια Ελληνικού, συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου νιώθουμε «πεσμένοι», ενώ η κατανάλωση καφέ φαίνεται να είναι ωφέλιμη και σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη εγρήγορση όπως για παράδειγμα σε νυχτερινές βάρδιες.

Και μακροπρόθεσμα

Γνωρίζατε ότι το απολαυστικό σας διάλειμμα για καφέ θα μπορούσε να σας προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με το νευρικό μας σύστημα όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Alzheimer;

Η νόσος Πάρκινσον αποτελεί μια εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή που ως κύρια συμπτώματα έχει τη μυϊκή αδυναμία/ δυσκαμψία, το τρέμουλο κ την απώλεια συντονισμού και ισορροπίας, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία ή τρόπος αναστολής της εξέλιξης της νόσου.

Μεγάλο μέρος επιδημιολογικών μελετών σήμερα συνδέουν την κατανάλωση καφέ προληπτικά με τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, καθώς δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ή με καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Αντίστοιχα, η συστηματική κατανάλωση καφέ φαίνεται πως μπορεί να εμποδίσει τν εξέλιξη της «φθοράς» της γνωσιακής λειτουργίας που παρατηρείται καθώς μεγαλώνουμε συμβάλλοντας έτσι στν πρόληψη νόσων όπως το Alzheimer, μιας από τις συχνότερες αιτίες γεροντικής άνοιας.

Καφές εναντίον της κατάθλιψης;

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς μετά από έναν καφέ με καλή παρέα να νιώθουμε πολύ καλύτερα, παρόλα αυτά οι επιστήμονες μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να διερευνούν τη μακροπρόθεσμη σχέση της κατανάλωσης καφέ με τη διάθεση.

Πρόσφατη, μάλιστα, επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 50000 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine, έδειξε πως η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε γυναίκες.

Ο κύριος «πρωταγωνιστής» του καφέ που φαίνεται να έχει άμεση σύνδεση με τη σχέση αυτή πιθανολογείται πως είναι η καφεΐνη. Μέχρι σήμερα παρατηρείται πως ακόμη και η χαμηλή έως και η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με μείωση του άγχους και της ανησυχίας, ενώ η βελτιωμένη διάθεση σύμφωνα με τους ερευνητές φαίνεται να έχει σχέση και με τη βελτίωση της προσοχής που προκαλεί ούτως ή άλλως η κατανάλωσή του.

Σε μια περίοδο όπου η ψυχική μας υγεία βάλλεται καθημερινά από την πίεση και το άγχος της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως η μέτρια κατανάλωση καφέ (200-300mg καφεΐνης) ποσότητα που μεταφράζεται σε 2-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια Ελληνικού την ημέρα, ενδεχομένως να αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο για τη διάθεσή μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα!





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.