Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Η καρδιοπάθεια «σκοτώνει» το σεξ

Bookmark and Share

Οι πάσχοντες από καρδιοπάθεια και οι γιατροί τους θα πρέπει να συζητούν ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς το θέμα του σεξ, το οποίο ένας στους
δύο ασθενείς έχει περιορίσει ή αποφεύγει εντελώς, αναφέρει
το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε μεταξύ 1.511 πασχόντων από κάθε είδους καρδιαγγειακό πρόβλημα διαπίστωσε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε (το 19%) δεν κάνουν καθόλου σεξ απ τότε που αρρώστησαν και ο ένας στους τρεις (το 32%) έχει ελαττώσει δραστικά τη συχνότητά του.

Κύριες αιτίες γι’ αυτό και στα δύο φύλα είναι η απώλεια του ενδιαφέροντος για το σεξ: το 55% των γυναικών και το 44% των ανδρών δήλωσαν πως από τότε που αρρώστησαν δεν έχουν διάθεση να κάνουν σεξ.

Για το 20% των ασθενών, ωστόσο, η αιτία είναι ο φόβος ενός εμφράγματος ή μιας καρδιακής ανακοπής στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ενώ το 5% είπαν ότι ντρέπονται να κάνουν σεξ επειδή αισθάνονται άσχημα για τις ουλές που τους έχουν απομείνει έπειτα από εγχείρηση καρδιάς.

Η δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Heart Matters» του BHF, έδειξε πως ειδικά στους άντρες τον πρωταρχικό ρόλο παίζει η στυτική δυσλειτουργία, από τν οποία δήλωσε ότι πάσχει το 70% των συμμετεχόντων!

Το 46% από αυτούς πιστεύουν ότι γι’ αυτήν ευθύνονται τα καρδιολογικά φάρμακα που παίρνουν, το 36% ότι ευθύνονται τα φάρμακα μαζί με την αρρώστιά τους καθ’ εαυτή, ενώ το 18% κατηγόρησαν μονάχα τη νόσο τους.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς είπαν ότι δεν έχουν συζητήσει το θέμα με τον γιατρό τους: το 30% δεν το έχουν συζητήσει ούτε καν με φίλους τους, ενώ το 8% θα ήθελαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αλλά δεν μπορούν.

Οι ειδικοί της BHF τονίζουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν πρέπει να αφήνονται να καταστρέφουν τις χαρές της ζωής, καθώς για πολλά από τα προβλήματα που προκαλούν σεξουαλική διαταραχή υπάρχει λύση - αρκεί, να συζητήσουν οι ασθενείς το θέμα με τον γιατρό τους.









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.