Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Οδηγίες για ασφαλή νυχτερινή οδήγηση

Bookmark and Share

Μια από τις δυσκολότερες αποστολές, που καλείται να εκτελέσει ο οδηγός ενός οχήματος, είναι η ασφαλής κίνηση στους δρόμους τη νύχτα.


Η απουσία του φωτός, οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση του οχήματος και οι ικανότητες του οδηγού, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την ασφαλή οδήγηση τη νύχτα.

Ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες, η αποστολή του οδηγού γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, γιατί έχει να αντιμετωπίσει και τα σκέρτσα του καιρού. Η βροχή, ο αέρας, η ομίχλη, το χιόνι και ο πάγος δεν είναι σύμμαχοι του οδηγού.

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε τη νύχτα, σημειώστε μερικές συμβουλές:

- Να καθαρίσετε σχολαστικά τα τζάμια του αυτοκινήτου και από τις δυο επιφάνειες τους. Η απρόσκοπτη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ο καλύτερος σύμμαχος του οδηγού. Επίσης, να καθαρίσετε και τους εξωτερικούς καθρέπτες.

- Να ελέγξετε την λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων. Αν αφήνουν σημάδια στην εξωτερική επιφάνεια του πάρμπριζ ή αν κάνουν θόρυβο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, αλλάξετε τους. Η αντικατάστασή τους γίνεται σε δυο λεπτά και είναι μια από τις πιο εύκολες εργασίες. Μπορείτε να τους αλλάξετε μόνοι σας και έτσι να γλυτώσετε την αμοιβή του μηχανικού. Στα πρατήρια καυσίμων θα βρείτε πλήρεις σειρές υαλοκαθαριστήρων διαφόρων ποιοτήτων.

- Να καθαρίσετε τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου. Τα μπροστινά φώτα σας δείχνουν τον δρόμο ενώ τα πίσω φώτα ενημερώνουν τους οδηγούς για την παρουσία του αυτοκινήτου. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε την λειτουργία όλων των φωτιστικών σωμάτων. Αλλάξτε εύκολα και χωρίς περιττές δαπάνες τις καμένες λάμπες. Επίσης, ελέγξτε την δέσμη των μπροστινών φαναριών. Είναι πολύ επικίνδυνο να τυφλώνετε τους άλλους οδηγούς.

- Μην αναπτύσσετε υψηλές ταχύτητες. Ακολουθήστε τις οδηγίες που παρέχει η σήμανση του δρόμου. Δώστε μεγάλη προσοχή στις διασταυρώσεις και ανάψτε το φλάς πριν αλλάξετε λωρίδα είτε κατεύθυνση. Αφήστε μεγάλη απόσταση από το προπορευμένα αυτοκίνητα.

- Αν χρειαστεί να σταματήσετε, επιλέξτε ένα ασφαλές μέρος. Προτιμήστε τα σημεία στάθμευσης που υπάρχουν στους αυτοκινητοδρόμους. Καλύτερη επιλογή είναι η στάθμευση σε σημεία με άπλετο φωτισμό και καταστήματα, όπως τα σημεία ανεφοδιασμού καυσίμων. Ανάψτε τα αλάρμ και αν χρειαστεί να εγκαταλείψετε το αυτοκίνητο σας, μην αφήνετε κανένα επιβάτη μέσα στο αυτοκίνητο. Προσπαθήστε να ενημερώσετε την Αστυνομία και δώστε στους αστυνομικούς όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε γι το σημείο που σταματήσατε, για τη βλάβη ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

- Φροντίστε πριν ταξιδέψετε να έχετε φορτίσει το κινητό σας, να μην έχετε καταναλώσει αλκοολούχα ποτά και να έχετε μαζί σας ελαφριά τροφή. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες καφέ, γιατί η υπερβολική δόση καφεΐνης επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ενίοτε προκαλεί υπνηλία.

- Αν νιώσετε κούραση ή έντονη τν ανάγκη να κοιμηθείτε, μειώστε ταχύτητα και αναζητήστε το πιο κοντινό βενζινάδικο ή την πλησιέστερη πόλη.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.