Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τα 9 πιο απίθανα χριστουγεννιάτικα έθιμα

Bookmark and Share

Κάθε χώρα διατηρεί και τα δικά της παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα έθιμα και τα περισσότερα έχουν να κάνουν με Άγιους Βασίληδες, ταράνδους, ξωτικά και σοκολάτα. Υπάρχουν όμως και μερικά έθιμα
που τηρούνται ευλαβικά ακόμα και σήμερα και είναι εντελώς περίεργα.

Χριστουγεννιάτικος κορμός- Καταλονία, Ισπανία
Αυτοί οι κορμοί δέντρων έχουν πόδια, κόκκινη μύτη και καπέλο. Μπορεί να μοιάζει αστείο αλλά αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του σε έναν παλιό μύθο της Καταλονίας. Κάθε 8 Δεκεμβρίου τα σπίτια γεμίζουν με αυτούς τους κορμούς και οι Ισπανοί του αφήνουν φαγητό κάθε βράδυ, καθώς και κουβέρτα μη τυχόν και κρυώσουν. Όταν τα παιδιά δεν κοιτάνε, οι γονείς κρύβουν τα δώρα κάτω από την κουβέρτα, αφού σύμφωνα με το έθιμο, το δέντρο είναι ιερό κ έχει μέσα δώρα.

Η νύχτα με τα ραπανάκια- Οαχάκα, Μεξικό
Κάθε 23 Δεκεμβρίου, η πόλη Οαχάκα στο Μεξικό, παρουσιάζει μία εντυπωσιακή έκθεση από γλυπτά λαχανικά με τα ραπανάκια να κλέβουν την παράσταση. Στην έκθεση αποτυπώνονται παραδοσιακές στιγμές και το φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες.

Φεστιβάλ Άγιων Βασίληδων- Σε μεγάλες πρωτεύουσες
Ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο ως μία μικρή συγκέντρωση αλλά πλέον έχει γίνει ένα έθιμο παγκοσμίου φήμης. Ποιες προϋποθέσεις χρειάζεται να πληροί κανείς για να συμμετέχει; Μόνο να είναι ντυμένος Άγιος Βασίλης, να μην ξεχάσει το σκούφο του και να αποκαλεί ο ένας τον άλλον «Άγιο Βασίλη».

Ιστός αράχνης για καλή τύχη- Ουκρανία
Η ουκρανική παράδοση που προστάζει την προσθήκη ιστού αράχνης στο χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να φαίνεται περίεργη αλλά σύμφωνα με το μύθο μία φτωχή χήρα έμενα με τα παιδιά της σε μία κρύα καλύβα και τα παιδιά είχαν βάλει στο μάτι ένα όμορφο έλατο που μεγάλωνε έξω από το σπίτι τους αλλά δεν είχαν με τίποτα να το διακοσμήσουν. Η μητέρα στεναχωρήθηκε πολύ και κοιμήθηκε κλαμμένη, αλλά οι αράχνες του σπιτιού, το κατάλαβαν και στόλισαν το δέντρο με τον ιστό τους. Το πρωί, μόλις ο ήλιος έπεσε πάνω στο δέντρο, φάνηκαν οι χρυσαφένιες και ασημένιες κλωστές από τις αράχνες και η μητέρα δεν ξαναζήτησε ποτέ τίποτα άλλο.

Μαζέψτε τις σκούπες- Νορβηγία
Την Παραμονή Χριστουγέννων, οι Νορβηγοί σύμφωνα με την παράδοση έκρυβαν τις σκούπες γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, τότε έβγαιναν οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα και έπρεπε να τις αφήσουν χωρίς μεταφορικό μέσο!

KFC- Ιαπωνία
Το τηγανιτό κοτόπουλο την Παραμονή Χριστουγέννων δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα. Στην Ιαπωνία τα Χριστούγεννα μπορεί να μην γιορτάζονται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προνοήσει και για τους Αμερικανούς που μένουν εκεί και τα τελευταία 40 χρόνια τα φαγητό στα KFC, την Παραμονή αποτελεί παράδοση.

Πατίνια στους δρόμους- Βενεζουέλα
Μία ιδιαίτερα διασκεδαστική παράδοση, που οι κάτοικοι φορούν τα πατίνια τους και κάνουν βόλτες στους δρόμους, οι οποίοι παραμένουν κλειστοί για να μπορέσουν οι οικογένειες να τσουλήσουν άφοβα.

Κάλαντα παρέα με ένα νεκρό άλογο- Ουαλία
Από τα Χριστούγεννα μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, κάποιος ντύνεται άλογο, χρησιμοποιώντας αληθινό σκελετό αλόγου, και μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν με την ελπίδα ότι ο οικοδεσπότης θα τους προσφέρει φαγητό ή ποτό.

Κράμπους- Αυστρία, Γερμανία, Ουγγαρία
Για όσους ήταν καλά παιδιά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, αλλά για όσους δεν ήταν υπάρχει ο Κράμπους, ένα τέρας που εμφανίζεται για να τιμωρήσει όσους δεν έχουν συμπεριφερθεί σωστά. Βέβαια, η εμφάνισή του είναι αρκετή τιμωρία. Το έθιμο του Κράμπους έχει τις ρίζες του στην Γερμανική παράδοση και σήμερα, οι νέοι συνηθίζουν να μασκαρεύονται ως Κράμπους και βγαίνουν στους δρόμους της Αυστρίας, της Ρουμανίας, της Βαυαρίας και άλλων Βαλκανικώβ χωρών και τρομάζουν τα μικρά παιδιά. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.