Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Πόσα χρόνια ζωής αφαιρούν οι βλαβερές «συνήθειες»!

Bookmark and Share

«Ελα, μωρέ... Τι μπορεί να μου κάνει ένα τσιγαράκι;» Πόσες φορές δεν έχουμε πει ή ακούσει από δικούς μας ανθρώπους αντίστοιχες φράσεις, είτε για το κάπνισμα είτε για το αλκοόλ ή για ακόμη πιο κακές και
επικίνδυνες συνήθειες, όπως η χρήση ναρκωτικών.

Νέα ιστοσελίδα έρχεται τώρα να δώσει σαφείς απαντήσεις στα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα, υπολογίζοντας με ακρίβεια λεπτών πόσο χρόνο στερούν από τη ζωή μας διάφορων ειδών εθισμοί.

Το treatment4addiction.com, ένα site που παρέχει πληροφορίες για άτομα με εξάρτηση σε αλκοόλ και ναρκωτικά, υπολόγισε πόσα χρόνια «κόβει» απ τη ζωή κάποιου η συνεχής χρήση κοκαΐνης, μεθαμφεταμινών, αλκοόλ και τσιγάρου, με τη χρήση στατιστικών στοιχείων από επίσημες πηγές, όπως το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, η αμερικανική Διεύθυνση Υπηρεσιών Κατάχρησης Ουσιών κ Ψυχικής Υγείας και η αμερικανική Αρχή Οδικής Ασφάλειας.

Οι αριθμοί σοκάρουν. Οι χρήστες μεθαμφεταμινών έχουν μέσο όρο ζωής τα 36,8 χρόνια, ενώ, αντίστοιχα, ο μέσος όρος ζωής για τους καπνιστές είναι 68,7 έτη, για τους αλκοολικούς τα 55,6 και για τους χρήστες κοκαΐνης τα 44,5.

Ερευνα

Οι δημιουργοί του site πήγαν ένα βήμα παραπέρα την έρευνά τους, υπολογίζοντας σε πόσα χαμένα λεπτά ή ώρες ζωής μεταφράζεται κάθε μεμονωμένη δόση για έναν χρήστη. Κάπως έτσι, η μία δόση κοκαΐνης οδηγεί έναν χρόνιο χρήστη πέντε λεπτά νωρίτερα στον θάνατο, ενώ μια δόση μεθαμφεταμινών στερεί από τον χρήστη 11 ώρες ζωής.

Ο Τζέικ Τράι, επικεφαλής του project, εξηγεί πώς οι δημιουργοί του site αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτό θέλοντας να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα διάφορα σχόλια που ακούνε κατά καιρούς σχετικά με τα χρόνια ζωής που στερεί το κάπνισμα. «Στη συνέχεια αναρωτηθήκαμε το ίδιο για τα ναρκωτικά και εφαρμόσαμε την ίδια μεθοδολογία με τη βοήθεια στατιστικών στοιχείων από έγκυρες πηγές» προσθέτει.

Συγκρίνοντας τη μεθοδολογία τους με τα στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διαπίστωσαν απειροελάχιστες αποκλίσεις, γεγονός που αποδόθηκε στις διαφορετικές πηγές τους, με τους μεν να χρησιμοποιούν στοιχεία αμερικανικών κυβερνητικών πηγών και τους δε, βρετανικών. Αν και επισήμανε ότι η εν λόγω μεθοδολογία δίνει νούμερα κατά προσέγγιση και όχι ακριβείς αριθμούς, τόνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει αξιόπιστες εκτιμήσεις για τους χρόνιους χρήστες συγκεκριμένων ουσιών, καθώς βασίζεται σε δεδομένα που αφορούν το προσδόκιμο ζωής και τον μέσο όρο χρήσης. «Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες που παρέχουν 100% ακριβή υπολογισμό για το πόσο χρόνο ζωής χάνει κάποιος όταν καπνίζει ένα τσιγάρο ή πίνει ένα ποτήρι αλκοόλ» ξεκαθάρισε.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.