Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Επιπτώσεις της κρίσης στη διατροφή μας

Bookmark and Share

Παντού μιλάνε για την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας! Νέα μέτρα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ανεργία που καλπάζει, αύξηση στους
φόρους. Εχουν χάσει όλοι το χαμόγελό τους και βλέπεις στο πρόσωπό τους θλίψη, άγχος και φόβο για το μέλλον. 

Τι επιπτώσεις έχει όμως αυτή η κατάσταση στη διατροφή μας; Εχουν παρουσιαστεί σημαντικές επιρροές τόσο στην ποσότητα όσο κ στην ποιότητα της διατροφής μας. Κι ενώ θα περίμενε κανείς η οικονομική κρίση να μας αδυνατίσει, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν το αντίθετο! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οικονομική κατάσταση επηρεάζει το 19,91% των Ελλήνων, ενώ το 2006 επηρέαζε μόλις το 2,61%. Κάποιοι επιλέγουν πιο φθηνά τρόφιμα ή κάνουν περικοπές σε τρόφιμα που δν είναι και τόσο απαραίτητα, ενώ άλλοι βγάζουν από το καλάθι τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Σημαντική αύξηση έχει σημειώσει η επίσκεψη σε καταστήματα fast food τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η αξία και η σημασία της υγιεινής διατροφής για τον άνθρωπο συνεχώς αναφέρεται. Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η υγιεινή διατροφή έχει υψηλό κόστος και σε τέτοιους καιρούς είναι πολυτέλεια και προνόμιο λίγων. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η οικονομική κρίση μπορεί να βρει δύο εντελώς διαφορετικούς δρόμους έκφρασης στο πιάτο μας.

 Ο ένας, που είναι και ο σωστός, είναι η στροφή στην υγιεινή διατροφή με προτίμηση στο σπιτικό φαγητό και περιορισμό στις εξόδους για φαγητό, και ο άλλος, που θα πρέπει να αποφεύγεται, είναι η λύση σε φθηνά, έτοιμα, πρόχειρα γεύματα με συχνές επισκέψεις στα ταχυφαγεία. Μια έρευνα στην Αμερική το 2002 έδειξε ότι οι οικογένειες που ακολούθησαν ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής είχαν λιγότερα έξοδα από τις οικογένειες που δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους.

Απλώς σκεφτείτε πόσα χρήματα μπορεί να γλιτώσει ένα νοικοκυριό αν μειώσει την αγορά τροφίμων χαμηλής θρεπτικής αξίας, όπως αναψυκτικά, μπισκότα, πατατάκια κ.ά. Αν επίσης σκεφτεί κανείς ότι με την κακή διατροφή αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, εγκεφαλικών επεισοδίων, πολλών μορφών καρκίνου, καθώς και εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος, όπως το Αλτσχάιμερ, τότε το κόστος είναι βαρύ και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αλλά και για το κράτος, μια και απαιτούνται φαρμακευτική αγωγή, ιατρική παρακολούθηση, πολλές φορές νοσηλεία και μείωση της αποδοτικότητας στον χώρο εργασίας. Η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις και στην ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων. Το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει ως παρηγοριά, επιλέγοντας φαγητά που μας αρέσουν συνοδευόμενα και από ένα γλυκό.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η επιστροφή στη μεσογειακή διατροφή με την κατανάλωση λιγότερου ζωικού λίπους και την αυξημένη κατανάλωση οσπρίων, λαδερών, λαχανικών και φρούτων εποχής, θαλασσινών και μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το ρύζι και η βρώμη, είναι μια οικονομική και υγιεινή επιλογή. Είναι ευκαιρία να επαναφέρουμε στη διατροφή μας πολύτιμα και παρεξηγημένα τρόφιμα που ο δυτικός τρόπος ζωής είχε αφαιρέσει από το μενού μας. Επιπλέον, πρέπει να παίρνουμε καθημερινά σωστό πρωινό. Στους δέκα Ελληνες οι έξι δεν τρώνε πρωινό που θεωρείται το βασικότερο γεύμα της ημέρας. 

ΔΕΝ μαγειρεύουμε υπερβολικές ποσότητες κ ΔΕΝ πετάμε φαγητό. Στο γραφείο, αντί να παραγγέλνουμε φαγητό απέξω, θα πρέπει να παίρνουμε μαζί κάτι από το σπίτι. Στα παιδιά μας πρέπει να κάνουμε το ίδιο, αντί να δίνουμε χρήματα για να ψωνίσουν σνακ από την καντίνα του σχολείου. Καλό είναι να πάμε για ψώνια ήρεμοι και αφού έχουμε φάει. Το άγχος, η νευρικότητα και η πείνα παρασύρουν στην αγορά τροφίμων χαμηλής θρεπτικής αξίας. 

Τέλος, αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά ακολουθώντας την εποχικότητα. Τα προϊόντα θα είναι πιο φθηνά και πιο υγιεινά, μια και δεν θα είναι επιβαρυμένα με αυξητικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τη γρήγορη ανάπτυξή τους.

Η ψυχολογία μας μπορεί να αλλάξει με μικρές, φθηνές λύσεις και όχι με παραπάνω κατανάλωση φαγητού. Κάντε μια βόλτα, περπατήστε, χορέψτε, παίξτε με τα παιδιά σας. Δεν κοστίζει και βοηθά τη γραμμή σας. Η οικονομική κρίση που βιώνουμε αυτή την περίοδο επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σωματική και την ψυχολογική μας κατάσταση και μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις, δεν είναι όμως το τέλος του κόσμου. Ας σκεφτούμε θετικά και ας δούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις επιλογές και τον τρόπο ζωής μας, ξεκινώντας από τη διατροφή μας. Ας υιοθετήσουμε τις αρχές της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής και ας μειώσουμε τις σπατάλες σε περιττές θερμίδες και άσχημες διατροφικές συνήθειες. Με αυτό τον τρόπο ζωής θα έχουμε οικονομία, υγεία και ευεξία και θα είμαστε έτοιμοι για την ανάπτυξη. Οπως και να ’χει, η οικονομία έχει πάντα τα πάνω της και τα κάτω της!





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.