Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η αντικαρκινική δράση του μπρόκολου

Bookmark and Share

Το ότι το μπρόκολο αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα τρόφιμα για την υγεία του ανθρώπου το ξέρουμε όλοι καλά. Και όλο και πιο συχνά έρχονται
στην επικαιρότητα μελέτες που δείχνουν ότι οι δυνατότητές του να συνεισφέρει στ θωράκιση της υγείας του ανθρώπου είναι τεράστιες.

Ήδη έχει φανεί απ επιδημιολογικές μελέτες ότι η συχνή κατανάλωση μπρόκολου έχει μία ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα του προστάτη, του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα ακόμα και του δέρματος.

Στο μπρόκολο οι γλυκοζινόλες (glucosinolates -GSs) που περιέχει αλλά κ τα παράγωγα της διάσπασής τους, παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να ενισχύουν τη δράση ενός ενζύμου που βρίσκεται στο μπρόκολο και το οποίο βοηθά το σώμα μας να απομακρύνει όλες τις καρκινογόνος ουσίες.

Ένας τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή των γλυκοζινολών είναι η χρησιμοποίηση μίας φυτορμόνης του μεθυλγιασμονιδίου. Η ορμόνη αυτή διεγείρει το αμυντικό σύστημα των φυτών και τα βοηθά να αντιμετωπίσουν παράσιτα και μια σειρά απ ασθένειες των φυτών καθώς επίσης και στην ανάπλαση των τραυματισμένων σημείων του φυτού.

Ομάδα ερευνητών υπό τον John Juvik προσπάθησαν να βρουν ποια ομάδα γλυκοζινολών διεγείρει την παραγωγή του ενζύμου με αντικαρκινική δράση.

Ανακάλυψαν ότι αυτό το συστατικό είναι η σουλφοραφάνη χωρίς όμως να αποκλείεται και η θετική δράση και άλλων συστατικών. Σημαντικό ρόλο στην αύξησης των επιπέδων του αντικαρκινικού ενζύμου έπαιξαν κ οι καλές κλιματολογικές συνθήκες μιας και η φυτορμόνη (μεθυλγιασμονιδίο) είναι ένα είδος «αντιψυκτικού υγρού» για τα φυτά και το κρύο μειώνει την αποτελεσματικότητα του.

Όπως και να έχει, το μπρόκολο γι μία ακόμα φορά δείχνει ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό φαγητό που συχνά πρέπει να βρίσκεται στ διαιτολόγιο μας.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.