Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Οι 9 κρυφοί φόβοι των ανδρών

Bookmark and Share

Όσο ειλικρινή σχέση κι αν έχετε με τον σύντροφό σας, όσο κι αν νιώθετε ότι σας λέει τα πάντα, υπάρχει ένα θέμα το οποίο σπάνια θα
«αγγίξει»: οι φόβοι του.Γιατί; Σύμφωνα με
τον Αμερικανό ψυχολόγο Charles J. Orlando «οι άνδρες είναι αυτοί που κατά κανόνα αναλαμβάνουν να λύνουν τα προβλήματα μέσα στην οικογένεια, με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, και οι περισσότεροι προτιμούν να μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία μόνοι τους». Ο ίδιος απαριθμεί τους συχνότερους ανδρικούς φόβους και δίνει συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να ανοιχτεί.

«Δεν βγάζω αρκετά χρήματα»

Για τους άνδρες το να μπορούν να παρέχουν τα πάντα (ή όσο το δυνατόν περισσότερα) στην οικογένειά τους είναι το Α και το Ω. Όταν νιώθουν ότι η νομισματική τους αξία δεν μετρά όσο θα έπρεπε -ή θα ήθελαν- πραγματικά υποφέρουν, κλείνονται στον εαυτό τους και νιώθουν ανεπαρκείς. Τι μπορείτε να κάνετε για να τον βοηθήσετε; «Πληρώνετε όλους τους λογαριασμούς μαζί, από ένα κοινό ταμείο, ασχέτως με το πόσα χρήματα κερδίζει ο κάθε ένας από τους δύο σας και μην ξεχνάτε να του θυμίζετε πόσο υπερήφανη είστε γι’αυτόν», συμβουλεύει ο δρ. Orlando.

«Δεν έχω πετύχει αρκετά στη ζωή μου»

Οι άνδρες συχνά κοιτάζουν πίσω και αναρωτιούνται «ποιος είναι ο προορισμός μου; Μήπως έπρεπε να έχω κάνει κάτι άλλο στη ζωή μου;». Μη σας φανεί, λοιπόν, περίεργο αν ο άνδρας θελήσει να εγκαταλείψει την καριέρα του για να γίνει πρωταθλητής σκιέρ. Μπορεί απλά να νιώθει ότι δεν ζει την ζωή του στο μέγιστο και ότι σύντομα θα ξεμείνει από χρόνο –αν και αυτό δεν πρόκειται να το παραδεχτεί ποτέ. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συμφωνήσετε μαζί του σε αυτές του τις σκέψεις, όμως μην διστάσετε να τον υποστηρίζετε να σας τις αποκαλύπτει και ίσως να τον παροτρύνετε να δοκιμάσει κάποιο από τα όνειρά του. Ρωτήστε τον, για παράδειγμα, τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να τον στηρίξετε και βοηθήστε τον να ανακαλύψει αυτά που πραγματικά ονειρεύεται. Μπορεί σιγά-σιγά να τα πετύχει χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην οικογένειά σας.

«Θα χάσω την δουλειά μου»

Αν αντιμετωπίζει καθημερινά απολύσεις συναδέλφων του σίγουρα σκέφτεται ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και στον ίδιο. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να του προκαλέσουν θλίψη, να τον κάνουν απαθή αλλά και ευερέθιστο, λέει ο δρ. Orlando. Μην τον αφήσετε να τον πάρει από κάτω, ακόμα κι αν πράγματι χάσει την δουλειά του. «Πείτε του ότι τα προβλήματά του είναι και δικά σας. Θυμίστε του ότι εσείς οι δύο είστε μία ομάδα και ότι το δίχτυ προστασίας σας είναι η οικογένειά σας και όχι οι δουλειές σας», λέει ο ειδικός.

«Γερνάω»

Όπως οι γυναίκες έτσι και οι άνδρες ανησυχούν για την ηλικία και την γοητεία τους καθώς περνούν τα χρόνια. Ακόμα κι αν εσείς δεν παρατηρείτε αυτές τις φυσικές αλλαγές στον άνδρα σας, μπορεί να διακρίνεται κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του, όπως θυμός, απομάκρυνση, νευρικά ξεσπάσματα. «Δεν θα χρησιμοποιήσει λέξεις», λέει ο ειδικός. «Όσο πιο πολύ φοβάται τόσο πιο πολύ θα κλείνεται στον εαυτό του». Μην τον αφήσετε, όμως, να γίνει από αυτούς τους στριφνούς γέρους. Θυμίστε του ότι έχει πολλά χρόνια ζωής ακόμα μπροστά του και ότι όσο μεγαλώνει τόσο καλύτερος άνθρωπος γίνεται. «Δείξτε του ότι τον θεωρείτε ακόμα ελκυστικό και μην αφήνετε την σχέση σας να ρουτινιάζει σε κανένα επίπεδο, ούτε σεξουαλικά ούτε από άποψη δραστηριοτήτων», καταλήγει ο δρ. Orlando.

«Έχω πρόβλημα υγείας»

Οι περισσότερες έρευνες συμφωνούν στο ότι οι άνδρες αποφεύγουν να επισκέπτονται τους γιατρούς. Αυτό το κάνουν είτε επειδή δεν θέλουν να ανησυχήσουν την γυναίκα τους ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία τους, είτε επειδή θέλουν να αποφύγουν επεμβατικές εξετάσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται μάλιστα να δείξουν κάτι που δεν θα τους αρέσει. Αν, ωστόσο, ανησυχείτε γι’αυτόν τον επίμονο πόνο στο πλευρό του «χτυπήστε» τον στο ευαίσθητο σημείο του: Θυμίστε του ότι αν θέλει να δει τα εγγόνια του να αποφοιτούν θα πρέπει να προσέχει την υγεία του. Για να τον παρακινείτε, μάλιστα, μπορείτε να προγραμματίζετε κάθε χρόνο τις εξετάσεις σας μαζί.

«Αν πάθω κάτι η οικογένειά μου δεν θα τα καταφέρει»

Είναι το ένστικτο του προστάτη: Θέλει να φροντίζει για το γένος του. Τι γίνεται, όμως, όταν έχει δίκιο; Όταν πραγματικά, αυτός είναι η οικονομική πηγή της οικογένειας; Συζητήστε το μαζί του, προτείνει ο ειδικός, και σκεφτείτε μαζί τι θα γίνει αν πάθετε εσείς κάτι και όχι αυτός (έτσι ίσως δει πιο σφαιρικά τα πράγματα). Στην συνέχεια κάντε μαζί ένα πλάνο, π.χ. μία διαθήκη ή βρείτε έναν τρόπο να συγκεντρώνετε χρήματα κάθε μήνα, για να εξασφαλίσετε όσο γίνεται το μέλλον των παιδιών σας.

«Δεν ικανοποιώ σεξουαλικά την σύντροφό μου»

Αν η λίμπιντό σας είναι πεσμένη και δεν έχετε όρεξη για σεξ, ο σύντροφός σας μπορεί να θεωρήσει πως αυτό είναι δικό του φταίξιμο. Και μπορεί πράγματι να είναι. Βοηθήστε τον εξηγώντας του τι ακριβώς θέλετε από αυτόν στο κρεβάτι και -φυσικά- όταν σας ικανοποιεί δείξτε το του. Όσο πιο πολύ τον επιβεβαιώνετε τόσο καλύτερος θα προσπαθεί να γίνεται.

«Δεν είμαι καλός πατέρας»

Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να αναγνωρίσετε και μόνη σας. Επειδή, όμως, το πιθανότερο είναι ότι έχει άδικο, «μην ξεχνάτε να του λέτε πόσο καλός μπαμπάς είναι και πόσο εκτιμάτε την προσπάθειά του να προσφέρει ό,τι μπορεί στην οικογένειά του», συμβουλεύει ο ειδικός.

«Φοβάμαι τον θάνατο»

Ο άνδρας σας μπορεί να μην ανησυχεί για τον ίδιο τον θάνατο αλλά για την διαδρομή μέχρι εκεί και τις επιπτώσεις που μπορεί να εισπράξετε εσείς. «Οι άνδρες θέλουν να θεωρούνται δυνατοί, ισχυροί, ακμαίοι. Η πτώση που επιφέρει η ασθένεια και ο θάνατος τους τρομάζει», λέει ο δρ. Orlando και συμβουλεύει τις γυναίκες: «Πείτε του ότι και εσείς φοβάστε εξίσου. Θυμίστε του πόσο σημαντικός είναι για εσάς και για την οικογένειά σας. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε όλα όσα έχει επιτύχει στην ζωή του και όλα τα σημαντικά που θα αφήσει πίσω του φεύγοντας, όταν έρθει αυτή η ώρα, η οποία όμως ακόμα αργεί».




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.