Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Ο υπερβολικός ύπνος «κοιμίζει» το μυαλό

Bookmark and Share

Ο υπερβολικός ύπνος στη μέση ηλικία είναι εξίσου επιβλαβής για τις νοητικές λειτουργίες με την έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ ανέλυσαν
στοιχεία από σχεδόν 9.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως
στις ηλικίες 50 έως 64 ετών όσοι κοιμόντουσαν επί περισσότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είχαν εξίσου κακές επιδόσεις σε τεστ μνήμης και λήψης αποφάσεων με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι.

Αντίστοιχα, στις ηλικίες 65 έως 89 ετών, μόνο ο πολύς ύπνος συσχετίσθηκε με εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η σωστή ποσότητα ύπνου στη μέση και στην τρίτη ηλικία μπορεί να προλαμβάνει την σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην άνοια, εκτίμησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φραντσέσκο Καπούτσιο, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο.

«Ο ύπνος έχει καθοριστική σημασία για την υγεία και την νοητική ευεξία», είπε. «Όταν είναι επαρκής και όχι ακραίος στην μέση και τρίτη ηλικία, μπορεί να καθυστερεί την προοδευτική εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται με την ηλικία ή να επιβραδύνει την ταχεία εκφύλισή τους που οδηγεί στην άνοια».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», η μελέτη τους βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από 3.968 άνδρες και 4.821 γυναίκες, που συμπλήρωναν ειδικά ημερολόγια ύπνου επί ένα μήνα.

Στη μελέτη, εκτός από την ποσότητα του ύπνου αξιολογήθηκε και η ποιότητά του, με την τελευταία να αποδεικνύεται σημαντική μόνο στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Αν και είναι ξεκάθαρο ότι η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει τις νοητικές λειτουργίες επειδή δεν ξεκουράζεται επαρκώς ο εγκέφαλος, οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς τις πλήττει ο υπερβολικά πολύς ύπνος.

Μία θεωρία είναι ότι ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά, που πλήττουν και τον εγκέφαλο.

Ωστόσο δεν αποκλείεται ο πολύς ύπνος να αποτελεί και ένδειξη ανεργίας, μοναχικής ζωής ή/και κατάθλιψης, αφού είναι δύσκολο για τον μέσο 50άρη ή 60άρη εργαζόμενοι οικογενειάρχη να έχει τόσο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του ώστε να μπορεί να κοιμάται εννιά ή δέκα ώρες την ημέρα.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.