Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Η σωστή ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες

Bookmark and Share

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος κατά την οποία οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε υγρά.Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε για τη σωστή και
επαρκή ενυδάτωσή μας, ώστε να διατηρήσουμε την καλή λειτουργία κ απόδοση του σώματός μας και να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Το αίσθημα της δίψας, αποτελεί σαφώς μια ένδειξη των επιπέδων υδάτωσης, αν και όταν εμφανίζεται έχουμε ήδη χάσει περίπου το 2% του βάρους μας σε νερό, ενώ ακόμη κ απώλεια της τάξης του 1% μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης.

Ένας επιπλέον δείκτης εκτίμησης είναι και το χρώμα των ούρων, καθώς όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα ούρα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ανεπαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, θεωρείται επαρκής για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά. Ωστόσο οι ανάγκες κάθε ατόμου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία), το μέγεθος του σώματος, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας καθώς και τη γενικότερη σύνθεση της διατροφής του, αφού δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πηγές νερού δεν περιλαμβάνουν μόνο το πόσιμο νερό και τα διάφορα ροφήματα, αλλά και τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Υπολογίζεται ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού προέρχεται κατά 20-30% από τις στερεές τροφές και κατά 70-80% απ τα διάφορα ροφήματα, αν και τα ποσοστά μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες και επιλογές του ατόμου.

Για να παραμένετε λοιπόν επαρκώς ενυδατωμένοι και να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε υγρά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

- Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας και πριν να αισθανθείτε δίψα.

- Προτιμήστε το νερό ως κύριο μέσο ενυδάτωσης, αποφεύγοντας ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες.

- Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης, ωστόσο απαιτείται έλεγχος στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, καθώς εκτός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό, περιέχουν και θερμίδες.

- Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

- Φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες και να αναπληρώνετε τις απώλειες υγρών μετά το πέρας αυτής.

- Έχετε μαζί σας νερό όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους ή/και εκτίθεστε στον ήλιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

- Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.