Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Λευκό ή κόκκινο κρασί; Τι προσφέρει το καθένα

Bookmark and Share

Ένα σωστό τραπέζι θέλει το κρασί του. Και μπορεί οι "ειδικοί" να επισημαίνουν ότι το κάθε είδος φαγητού ταιριάζει με κάποιον αντίστοιχο τύπο κρασιού, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν
συνήθως την αποκλειστική τους προτίμηση για το κρασί που θέλουν στο τραπέζι.

Έτσι, και σε αυτό το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα επιλέξετε ανάμεσα σε λευκό και κόκκινο κρασί. Αλλά πέρα από την γεύση, τι άλλο έχει να μας προσφέρει το κάθε είδος;

Το κύριο συστατικό στο λευκό κρασί είναι τα λευκά σταφύλια, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί σπόροι και φλούδες. Τα περισσότερα λευκά κρασιά έχουν μια ελαφριά και φρουτώδη γεύση, αλλά υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες που έχουν μια πιο πλούσια γεύση.

Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα κρασιά γίνονται με σκούρο κόκκινο κ μαύρο σταφύλι. Η κύρια διαφορά μεταξύ κόκκινων και λευκών κρασιών είναι ότι τα κόκκινα κρασιά παράγονται με ολόκληρα σταφύλια, συμπεριλαμβανομένης της φλούδας. Οι φλούδες προσθέτουν χρώμα και γεύση στο κόκκινο κρασί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα κρασιά έχουν μια πιο πλούσια γεύση. Τα κόκκινα κρασιά είναι ο προτιμώμενος τύπος στις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Οφέλη για την υγεία των λευκών και των κόκκινων κρασιών

Τόσο τα λευκά, όσο και τα κόκκινα κρασιά είναι καλά για την υγεία σας. Παρόλο που γίνονται με σταφύλια, δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία, όπως τα φρούτα. Αφού περάσουν από τη ζύμωση, τα σταφύλια χάνουν μερικές από τις αρχικές τους διατροφικές αξίες, αλλά αποκτούν νέα οφέλη για την υγεία. Ένα από τα κύρια οφέλη των λευκών κρασιών είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης, είναι αποτελεσματικά για την προώθηση της υγείας των πνευμόνων.

Τα κόκκινα κρασιά έχουν περισσότερα οφέλη για την υγεία σας σε σύγκριση με τα λευκά. Επειδή περιέχουν και τις φλούδες των σταφυλιών, τα κόκκινα κρασιά έχουν ένα ισχυρό είδος αντιοξειδωτικών που ονομάζεται ρεσβερατρόλη. Αυτή προσφέρει εξαιρετική προστασία για τα αιμοφόρα αγγεία σας και μπορεί να εξουδετερώσει τους θρόμβους στο αίμα. Επίσης είναι αποτελεσματική στην αναστολή των δραστηριοτήτων των ενζύμων που διεγείρουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν την ανοσοαπόκριση. Τα κόκκινα κρασιά περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι πολύ καλά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν ποικιλοτρόπως, όπως η μείωση της πίεσης του αίματος, ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης, η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η καταπολέμηση εναντίον επιβλαβών βακτηρίων και η πρόληψη του καρκίνου. Τα κόκκινα κρασιά έχουν και σημαντική ποσότητα φλαβονοειδών, τα οποία είναι επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, το κόκκινο κρασί θεωρείται μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό κρασί. Ωστόσο, τα υψηλής ποιότητας λευκά κρασιά από ορισμένους οινοπαραγωγούς μπορεί να προσφέρουν εξίσου ή και περισσότερα οφέλη για την υγεία από ό,τι ορισμένα κόκκινα κρασιά.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.