Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Ποια τροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της θρόμβωσης;

Bookmark and Share

Χαμηλότερη δραστηριότητα αιμοπεταλίων, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο πήξης του αίματος και το σχηματισμό θρόμβων είχαν όσοι έτρωγαν
ελαιόλαδο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η προκαταρκτική αυτή μελέτη παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο «Epidemiology and Prevention – Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2019» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Τα αιμοπετάλια είναι κλάσματα κυττάρων αίματος που συγκολλούνται μεταξύ τους και σχηματίζουν συστάδες και θρόμβους όταν ενεργοποιούνται. Συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση), η οποία αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια κ εγκεφαλικά επεισόδια», σύμφωνα με το συγγραφέα μελέτης Sean P. Heffron, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Ιατρικό Κέντρο για την Πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά ερωτηματολόγια για να καθορίσουν πόσο συχνά 63 παχύσαρκα, μη διαβητικά άτομα, έτρωγαν ελαιόλαδο. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 32,2 ετών και ο μέσος δείκτης σώματος ήταν 44,1.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν ελαιόλαδο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα αιμοπεταλίων από τους συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερο συχνά ελαιόλαδο. Και όσο χαμηλότερα επίπεδα συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων, τόσο πιο συχνά κατανάλωναν ελαιόλαδο τα παχύσαρκα άτομα.

«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ακόμα κι αν δεν έχουν διαβήτη ή άλλες παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία. Η μελέτη μας δείχνει ότι η συνειδητή κατανάλωση ελαιολάδου έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην τροποποίηση του κινδύνου, μειώνοντας έτσι την καρδιαγγειακή απειλή στα παχύσαρκα άτομα. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταγράφει τις επιδράσεις της διατροφής και ειδικά του ελαιολάδου στη λειτουργία των αιμοπεταλίων σε ανθρώπους με πλεονάζον βάρος», σημειώνει ο δρ Heffron.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.