Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Οι πιο παράξενες αλλεργίες

Bookmark and Share

Οι αλλεργίες είναι κοινές σε πολλούς ανθρώπους. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως βιώνουν αλλεργική αντίδραση σε κάτι,
εμφανίζοντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του φτερνίσματος και
των εξανθημάτων και – σε πιο σφοδρές και σπάνιες περιπτώσεις - αναφυλαξία, που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο.

Γνωρίζουμε, επίσης, τα πιο κοινά αλλεργιογόνα. Τα φιστίκια και τα αυγά είναι από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, αλλά τα παρακάτω αλλεργιογόνα ομολογούμε ότι δεν τα είχαμε ακούσει ξανά. Αυτές είναι μερικές από τις πιο παράξενες αλλεργίες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Αλλεργία στο δέρμα
Αν φορέσετε δερμάτινα παπούτσια και τα πόδια σας εμφανίσουν εξανθήματα, τότε ίσως να έχετε αλλεργία σε ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο βάψιμο του δέρματος. Τα αντι-ισταμινικά μπορούν να βοηθήσουν με το εξάνθημα, που θα εξαφανιστεί σε λίγες μέρες, και το να φοράτε κάλτσες καταπολεμεί το πρόβλημα.

Αλλεργία στο νερό
Ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν από αλλεργία στο νερό. Ονομάζεται υδατογενής κνίδωση, και εμφανίζονται εξανθήματα στο δέρμα, που εξαφανίζονται σε 15-30 λεπτά. Ευτυχώς, αυτού του είδους η αλλεργία είναι εξωφρενικά σπάνια.

Αλλεργία στο σπέρμα
Άλλη μία πάρα πολύ σπάνια αλλεργία στις γυναίκες. Τα συμπτώματά της είναι εξανθήματα και πρήξιμο στην περιοχή του κόλπου μετά το σεξ. Προφανώς, η χρήση προφυλακτικού καταπολεμεί την αλλεργία αυτή, αλλά αν θέλετε να μείνετε έγκυος, τότε υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις, όπως ενέσεις.

Αλλεργία στην άσκηση
Αυτή η αλλεργία έχει αναφερθεί περίπου 1.000 φορές από την δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Σε ήπιες περιπτώσεις, προκαλείται κνίδωση, αλλά σε πιο σφοδρές περιπτώσεις μπορεί να προκύψει μέχρι και αναφυλαξία. Η μία μορφή αυτής της αλλεργίας έχει να κάνει με την κατανάλωση φαγητού δύο ώρες πριν ή μετά την γυμναστική, και η άλλη μορφή χωρίς την κατανάλωση φαγητού.

Αλλεργία στον ήλιο
Η ηλιακή κνίδωση είναι άλλη μια σπάνια αλλεργία που, κι όμως, υπάρχει. Η αποφυγή του ηλιακού φωτός αντιμετωπίζει την δυσάρεστη κατάσταση, και τα σημάδια εμφανίζονται μέσα στην πρώτη μισή ώρα από την έκθεση στον ήλιο—και εξαφανίζονται λίγα μόλις λεπτά αφού μεταβούμε στην σκιά. Τα αντι-ισταμινικά μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, αλλά όχι να τα προλάβουν.

Αλλεργία στα κέρματα
Αν εμφανιστεί ένα εξάνθημα στο χέρι σας αφού πιάσετε κέρματα, μπορεί να έχετε μια άλλη μορφή επαφικής δερματίτιδας. H αλλεργία στο νικέλιο, ένα μέταλλο που βρίσκεται στα κέρματα, σε ορισμένα κοσμήματα, στα φερμουάρ και σε σκελετούς γυαλιών μπορεί  να προκαλέσει αντίδραση.

Αλλεργία στην αφή
Η δερματογραφία είναι μια σπάνια πάθηση, κατά την οποία το δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην αφή, και δημιουργούνται αντιδράσεις όπου υπάρχει άγγιγμα. Για παράδειγμα, αν σύρετε το νύχι σας πάνω στο δέρμα, σαν να γράφετε μια λέξη, αυτή η λέξη θα εμφανιστεί. Αν σας προκαλεί κνησμό, τα αντι-ισταμινικά βοηθούν.

Αλλεργία στο κρύο
Εξαιρετικά σπάνια αλλεργία, αλλά πιθανώς επικίνδυνη. Αν το άτομο που πάσχει εκτεθεί ξαφνικά σε πολύ έντονο κρύο (όπως, για παράδειγμα, αν βουτήξει σε πολύ κρύο νερό) μπορεί να εκκριθούν τεράστιες ποσότητες ισταμίνης, ρίχνοντας δραματικά την αρτηριακή πίεση. Συνεπώς, αυτή είναι μια μορφή αλλεργίας που απαιτεί – περισσότερο από κάθε άλλη – πρόληψη, όχι θεραπεία.

Αλλεργία στα φρούτα
Αν πάσχετε από αλλεργία στην γύρη, υπάρχει η περίπτωση να εμφανίσετε ήπια συμπτώματα όταν καταναλώνετε φρούτα που έχουν γονιμοποιηθεί μέσω αυτής, καθώς θα περιέχουν την ίδια αλλεργιογόνο πρωτεΐνη με την γύρη. Μερικά από αυτά τα φρούτα είναι η μπανάνα, η ντομάτα, τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα. Αν καταπιείτε ή φτύσετε το φρούτο, τα συμπτώματα – όπως κνησμός στο στόμα – θα εξαφανιστούν, και δεν απαιτείται θεραπεία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.