Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

10 τροφές για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης

Bookmark and Share

Συνδέεται η διατροφή με την τριχόπτωση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ναι. Από την άλλη πλευρά όμως, σε περιπτώσεις που η τριχόπτωση είναι
κληρονομική, λίγες είναι οι εναλλακτικές που υπάρχουν και καμία από αυτές δν μπορεί να υποσχεθεί πλήρη επαναφορά των χαμένων μαλλιών.

Όπως και να’ χει, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ευεργετικά συστατικά που θρέφουν τις ρίζες, μπορεί να δυναμώσει την τρίχα και να της χαρίσει την… επιβίωση αρχικά, αλλά κ την υγιή όψη που όλοι επιζητούμε. Σε αντίθεση, μια κακή διατροφή, πλούσια σε ζωικά λίπη, φτωχή σε υδατάνθρακες και σίδηρο, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ποιες είναι λοιπόν, οι τροφές – βάλσαμο γι τα μαλλιά μας;

Σολομός: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τροφή ομορφιάς» αφού είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 κ σίδηρο. Τα ωμέγα -3 είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού, η οποία αποτελεί «βάση» για την υγιή ανάπτυξη της τρίχας. Έλλειψη των λιπαρών αυτών από τον οργανισμό συνδέεται με ξηροδερμία και αρκετές φορές με έντονη τριχόπτωση. Αν είστε χορτοφάγος, τότε υπάρχει και η εναλλακτική του συμπληρώματος ωμέγα -3 σε κάψουλες.



Σπανάκι: Μπορεί ο Popeye να μην το έτρωγε επειδή κάνει καλό στα μαλλιά, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει – αν είχε διαβάσει τις έρευνες. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, ενώ έλλειψη τους καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα. Η βιταμίνη C συγκεκριμένα, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιπρόσθετα προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της τρίχας, λόγω της γνωστής αντιοξειδωτικής της δράσης. Μεγάλες ποσότητες των δύο βιταμινών έχουν επίσης το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.



Φασόλια: Και όμως, τα μαυρομάτικα και τα κόκκινα φασόλια παρέχουν σημαντικές ποσότητες αμινοξέων στον οργανισμό που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία των μαλλιών, καθώς επίσης και σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη. Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, ενώ ο ψευδάργυρος βοηθά στην σωστή ανακύκλωση των τριχών.



Πουλερικά: Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη καθιστά τροφές όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, άκρως ευεργετικές για την γενική υγεία της τρίχας. Όπως σημειώνουν αρκετοί δερματολόγοι, χωρίς την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης ή με πρωτεΐνη χαμηλής βιολογικής αξίας, οι τρίχες δείχνουν αδύναμες και παρατηρείται έντονη τριχόπτωση.



Αυγά: Όπως και αν τα καταναλώσετε, τα αυγά είναι εξαιρετική τροφή για τα μαλλιά, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, βιοτίνη και βιταμίνη Β12.



Προϊόντα ολικής άλεσης: Τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν δύο σημαντικά οφέλη: αφ’ ενός αποτελούν «καλές» πηγές υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (δεν ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα), αφετέρου παρέχουν «γενναίες» δόσεις ψευδάργυρου, σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, νιφάδες βρώμης και καστανό ρύζι.



Μοσχαρίσιο κρέας: Τα έχει όλα και… συμφέρει. Γενναίες ποσότητες ψευδάργυρου, σιδήρου, χαλκού και φυσικά υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία έχει υψηλότερη βιολογική αξία, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα τριχόπτωση. Εν ολίγοις το ιδανικό cocktail για την ενδυνάμωση της τρίχας και την υγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού μας.



Μύδια: Περισσότερο γνωστά για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες, τα μύδια φαίνεται πως μπορούν να συνεισφέρουν και στην υγεία των μαλλιών μας. Πέρα από τον ερωτισμό μας λοιπόν, ο ψευδάργυρος που περιέχουν «τονώνει» και την διαδικασία ανανέωσης της τρίχας.



Καρότα: Αποτελούν εξαιρετικής ποιότητα πηγές βιταμίνης Α, η οποία είναι πολύ σημαντική για το φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Kύρια λειτουργία της είναι η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου, της βάσης δηλαδή της τρίχας, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μαλλιά και να τα κάνει εύθραυστα.



Light γαλακτοκομικά: Προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το απαραίτητο μέταλλο για την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Επίσης περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης whey και καζεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.