Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Οι 10 λόγοι που ο σκύλος κάνει τη ζωή μας καλύτερη

Bookmark and Share

Ένας ιδιοκτήτης σκύλου γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι δύσκολο να φανταστεί τη ζωή του χωρίς τον αγαπημένο του φίλο.Μπορεί ο σκύλος να εξαρτάται
από τον άνθρωπο για τη φροντίδα και την επιβίωσή του, όμως το αξιαγάπητο κατοικίδιο έχει πράγματι πολλά να μας προσφέρει.


Οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι ένας σκύλος μπορεί να συμβάλει στην καλή σωματική και ψυχική μας υγεία. Δείτε πώς!1. Ο σκύλος μάς κρατά σε φόρμαΕιδικότερα το χειμώνα, η καθημερινή βόλτα του σκύλου μοιάζει αρκετά δύσκολη, όμως κάνει πολύ καλό στη φυσική μας κατάσταση. Καναδική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι σε καλύτερη φόρμα, καθώς περπατούν κατά μέσο όρο 300 λεπτά την εβδομάδα.

2. Ο σκύλος δυναμώνει τις σχέσεις των ανθρώπωνΠρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα άτομα που αγαπούν το κατοικίδιό τους απολαμβάνουν επίσης ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες που ήταν ιδιαίτερα δεμένοι με το κατοικίδιό τους δήλωσαν πως νιώθουν πιο κοντά στους συνανθρώπους τους. Παράλληλα, τα άτομα αυτά έχουν την ικανότητα να δείξουν περισσότερη συμπόνια και έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση.

3. Μερικοί σκύλοι ανιχνεύουν τον καρκίνοΗ Μαρίν είναι ένα μαύρο λαμπραντόρ που θα μπορούσε να σώσει ζωές. Είναι οκτώ χρονών και έχει εκπαιδευτεί ώστε να εντοπίζει τον καρκίνο του ορθού με 91% ποσοστό επιτυχίας, απλώς και μόνο μυρίζοντας την ανάσα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι σκύλοι έχουν κατά ένα εκατομμύριο φορές ισχυρότερη όσφρηση από τον άνθρωπο.

4. Ο σκύλος μάς προστατεύει από το αλλεργικό σοκΚουτάβια που εκπαιδεύονται στην Ειδική Ακαδημία της Φλόριντα μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και το παραμικρό ίχνος φιστικιού σε ένα δωμάτιο. Η ικανότητα αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν αλλεργία στο φιστίκι. Τα φοβερά κουτάβια μπορούν να μυρίσουν το φιστίκι ακόμη και σε ένα συσκευασμένο μπισκότο ή μια κλειστή σοκολάτα.

5. Αισθανόμαστε καλύτερα και μόνο που κοιτάζουμε ένα σκύλοΜελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Πανεπιστήμιο Azabu της Ιαπωνίας έδειξε ότι τα επίπεδα της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης» αυξάνονται σημαντικά όταν βρισκόμαστε παρέα με ένα σκύλο. Αυτή η θετική επίδραση παρατηρείται ακόμη κι όταν κοιτάμε ένα σκύλο.

6. Ο σκύλος εμπνέει στον άνθρωπο την ανάγκη για φροντίδαΟ Αυστραλιανός ζωολόγος Κόνραντ Λόρενς υποστηρίζει ότι το πρόσωπο του σκύλου μπορεί να αντιπροσωπεύει το πρόσωπου ενός μωρού, χάρη στο μεγάλο μέτωπο, τα μεγάλα μάτια, τη μικρή μύτη και τα πεταχτά αυτιά. Τα χαρακτηριστικά αυτά ανταποκρίνονται στα βαθύτερα συναισθήματα του ανθρώπου και προκαλούν μια «κοινωνική απελευθέρωση» που κάνει τον άνθρωπο τρυφερό και προστατευτικό.

7. Ο σκύλος μάς απαλλάσσει από το στρεςΗ Κάρεν Γουόκερ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, πραγματοποίησε μια σειρά από πειράματα που απέδειξαν ότι ο σκύλος μάς βοηθά να καταπολεμήσουμε το στρες. Η παρουσία του σκύλου κατά τη διάρκεια των πειραμάτων είχε σαν αποτέλεσμα τους χαμηλότερους δείκτες στρες στους συμμετέχοντες.

8. Ο σκύλος μάς βοηθά να ξεπεράσουμε μια ψυχολογική κρίσηΜελέτες δείχνουν ότι ένας σκύλος είναι η καλύτερη παρέα για τους στρατιώτες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

9. Ο σκύλος προστατεύει τα παιδιά από το έκζεμαΜελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2010 έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν αλλεργία στους σκύλους αλλά έχουν ζήσει με το κατοικίδιο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο χρόνιας δερματοπάθειας (έκζεμα) έως την ηλικία των τεσσάρων ετών.

10. Ο σκύλος είναι η καλύτερη «θεραπεία» για τη μοναξιάΗ μοναξιά είναι ένα συχνό συναίσθημα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα 60 ετών ή και μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν κατοικίδιο έχουν τέσσερις φορές λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.