Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Φτιάξ΄ το μόνος σου με φωτοβολταικα

Bookmark and Share


Τι πρέπει να ξέρεις οπωσδήποτε για τον inverter, το ρυθμιστή φόρτισης, τους συσσωρευτές και τα φωτοβολταικα πάνελ στα...

αυτονομα συστήματα.

όλες οι κατασκευές με φωτοβολταικα

Π.χ. μεγάλα φωτοβολταικα πάνελ. Οδηγίες βήμα προς βήμα, με πολλές φωτογραφίες και video! Όλες οι κατασκευές με φωτοβολταικα.

κατασκευες με ηλιακη ενεργειαΣε αυτή την ενότητα θα βρείτε κατασκευές με ηλιακή ενέργεια γενικότερα. Π.χ. ηλιακός φούρνος, ηλεκτρικό ποδήλατο κ.ά.

Κάντε κλικ στα εικονίδια για να μεταφερθείτε σε κάθε ενότητα.
Δωρεάν πρόγραμμα επένδυσης σε φωτοβολταϊκα
Τι απόδοση θα έχω αν επενδύσω στην ηλιακη ενεργεια;

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν το παρακάτω πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά πάρκα (iqsolarcalc.exe, μέγεθος 300ΚΒ σε μορφή zip).

Με αυτό το πρόγραμμα θα μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς για το αν και κατά πόσο συμφέρει η επένδυση στην παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά, μετά το νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φωτοβολταικα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον αναπτυξιακό νόμο.

προγραμμα επενδυσης στα φωτοβολταικα > Πρόγραμμα υπολογισμού επένδυσης στην ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται δωρεάν.

> Κι εδώ ένα σύντομο άρθρο που παρουσιάζει ένα παράδειγμα απόδοσης μιας επένδυσης στα φωτοβολταϊκά και την ηλιακή ενέργεια.
Ηλιακή ενέργεια: Καθαρή και ανεξάντλητη!
Φωτοβολταϊκά συστήματα: εφαρμογές

Ηλιακή ενέργεια: Καθαρή, ήπια και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας από τον ήλιο. Διαθέσιμη στον καθένα χωρίς κόστος και πρακτικά ανεξάντλητη. Ειδικά η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοημένη αφού διαθέτει πολλές ώρες ηλιοφάνειας τις περισσότερες ημέρες του χρόνου: Έχει ηλιοφάνεια περίπου 300 ημέρες το χρόνο κατά μέσο όρο!

Διακρίνουμε δύο κατηγορίες συστημάτων αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας: Τα παθητικά και τα ενεργητικά φωτοβολταϊκά συστήματα. Εδώ επικεντρώνουμε κυρίως στα ενεργητικά συστήματα και ειδικότερα, στα φωτοβολταικα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να μετατραπεί η ακτινοβολία του ήλιου που φθάνει στη γη (κατά μέσο όρο >1000 watt ανά ώρα στο τ.μ.) σε ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιούνται τα φωτοβολταικα στοιχεία ή κυψέλες (PV cells). Η απόδοση για τα φωτοβολταικα στοιχεία του εμπορίου φθάνει στο 5-15% ανάλογα με τον τύπο τους. Αυτό σημαίνει πως 1000 watt ηλιακής ενέργειας μετατρέπονται σε 50-150 watt ηλεκτρικής ανά ώρα σε κάθε τ.μ. με φωτοβολταικα στοιχεια.

O ήλιος μας παρέχει >1000 Watt ανά ώρα στο τετραγωνικό μέτρο! Η ηλιακή ενέργεια που φθάνει σε όλη τη γη σε ΜΙΑ ώρα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη για όλο το έτος!

Σχέδια για επιβίωση χωρίς ρευμα δικτύου, με φωτοβολταικα

Τελευταία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια σοβαρή κρίση που μπορεί να επηρεάσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τον τρόπο που ζούμε και την καθημερινότητά μας:

Η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ενεργειακή κρίση, οι τιμές του πετρελαίου, οι ασύμμετρες απειλές, η τρομοκρατία, οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, ενδεχόμενες μεγάλες απεργίες ή βλάβες στο ενεργειακό δίκτυο και το ηλεκτρικο ρευμα, αποτελούν μόνο μερικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής ή την ίδια την επιβίωσή μας, εάν δεν έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Σε αυτή την ενότητα με ειδικά φωτοβολταικα και άλλες κατασκευές θα εξετάσουμε χρήσιμες λύσεις για τέτοιες περιπτώσεις. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν τα φωτοβολταικα ενώ κάποιες άλλες όχι.
Πως μπορώ να εκμεταλλευτώ την ηλιακή ενέργεια με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννητριες;
Συστήματα με φωτοβολταικα και ανεμογεννητριες

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας απλά μικρά εύκαμπτα φωτοβολταικα στοιχεία με μέγεθος όσο ένα κινητό τηλέφωνο για να φορτίζουμε μια μπαταρία (ή το ίδιο το κινητό τηλέφωνο), έως το να εγκαταστήσουμε μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό μιας οικίας ή ακόμη και μιας ολόκληρης πόλης!

Μετά την 1η Ιουλίου 2009 υπάρχουν μάλιστα και κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες στα σπίτια από ιδιώτες και επαγγελματίες.

Μικρό κινητό σύστημα ηλιακής ενέργειας: Είναι ένα σύστημα με φωτοβολταικα, μικρό σε μέγεθος ώστε να μετακινείται εύκολα και να παρέχει ηλεκτρισμό όπου τον χρειαζόμαστε (π.χ. στο κάμπιγκ, σε περιοχές εκτός δικτύου, στον κήπο, στην οικία σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος κ.ο.κ.). Συνήθως απαιτούνται συσσωρευτές (μπαταρίες) για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.

Αυτόνομο σύστημα ηλιακής ενέργειας: Αποτελείται από τα ίδια μέρη με το προηγούμενο αλλά είναι μεγαλύτερου μεγέθους και συνήθως εγκατεστημένο μόνιμα. Τροφοδοτεί τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό χώρων όπως εξοχικές κατοικίες, τροχόσπιτα, σκάφη, θερμοκήπια, αγροικίες, απομακρυσμένους σταθμούς (μετρήσεων, τηλεπικοινωνιών κ.α.), ακόμη και μόνιμες κατοικίες για απεξάρτηση από το βασικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Απαιτούνται κι εδώ συσσωρευτές.

Ένα αυτόνομο σύστημα φωτοβολταϊκών μπορεί να υποστηρίζεται και από μια ανεμογεννητρια. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής ρεύματος ταυτόχρονα από φωτοβολταικα και από ανεμογεννητριες. Περισσότερα για τις ανεμογεννητριες στο νέο ιστοχώρο μας που αφορά την κατασκευη ανεμογεννητριας.

Διασυνδεδεμένο σύστημα: Είναι ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά αλλά με σύνδεση στο βασικό δίκτυο (π.χ. της ΔΕΗ). Σε αυτή την περίπτωση, ο αυτοπαραγωγός μπορεί να καταναλώσει (αν θέλει) μέρος της παραγωγής ηλεκτρισμού και να πωλήσει στη ΔΕΗ το υπόλοιπο, έναντι προσυμφωνημένης (και ιδιαίτερα ελκυστικής) τιμής, έχοντας κέρδος. Στο διασυνδεδεμένο σύστημα δεν απαιτούνται συσσωρευτές.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε τον ιστοχώρο μας και στα αγαπημένα του browser σας για ευκολότερη πρόσβαση στο μέλλον. Επιλέξτε τώρα στο μενού επιλογών του browser σας: ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ > ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ.

2 σχόλια :

Εξαιρετική σελίδα!

Μπράβο σας!

I am a big fan of your blog.i am so excited by read of your blog's content.really great post.Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. φωτοβολταικα συστηματα

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.