Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ληγμένα τρόφιμα με την εγγύηση της εταιρίας!

Bookmark and Share

Οι επιχειρήσεις τροφίμων χωρίς κανένα πρόβλημα ή περιορισμό θα διακινούν ελεύθερα εντός της Ε.Ε. τα ληγμένα τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας, ενώ
οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μεριμνούν για την ασφάλεια των τροφίμων αυτών!

Δηλαδή καλούνται να βάζουν σε δεύτερη μοίρα το κέρδος κ σε πρώτη την ποιότητα των προϊόντων τους! Αυτό το παράλογο προκύπτει από απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας των καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Ειδικότερα, ο Νίκος Χουντής, με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει από την 1η Σεπτεμβρίου τη διάθεση τροφίμων «περασμένης διατηρησιμότητας», ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει αν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων αυτών εντός της Ε.Ε., καθώς και η εισαγωγή τους από τρίτες χώρες, και αν επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία η εντός του αυτού επιχειρηματικού ομίλου διακίνηση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, στην απάντησή του, αφού κάνει μια σύντομη παρουσίαση της τρέχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και τη χρήση των ενδείξεων «ανάλωση ως...» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...», επισημαίνει:

«Η εμπορία των τροφίμων μετά τη λήξη της ημερομηνίας τους ελάχιστης διατηρησιμότητας δεν απαγορεύεται από τη νομοθεσία της Ενωσης, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω τρόφιμα εξακολουθούν να είναι ασφαλή και η παρουσίασή τους δεν είναι παραπλανητική». Οι επιχειρήσεις τροφίμων, δηλαδή, έχουν το δικαίωμα να διακινούν τα τρόφιμα «περασμένης διατηρησιμότητας» εντός της Ε.Ε. ή ενδοομιλικά. Σημειώνει μάλιστα ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης τροφίμων είναι εκείνοι που πρέπει να διασφαλίσουν ότι η προμήθεια τροφίμων είναι ασφαλής.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.